Inici / Idees / recomanacions / eTwinning en la Formació Professional
.

eTwinning en la Formació Professional

08 
febr. 
2012  |  

Imagen_construccionDesenvolupament i progrés comporten canvis que ens permeten créixer com a societat i ampliar coneixements, però que també ens obliguen, des d'una perspectiva laboral, a adaptar-nos a les noves exigències del mercat. La Formació Professional constitueix una etapa educativa essencial en aquesta tasca d'adaptació, que permet a l'alumnat obtenir la qualificació necessària per ocupar una feina de qualitat i, amb això, incrementar la competitivitat i productivitat tan necessàries en les circumstàncies actuals.

 

Des del Servei Nacional de Suport, apostem per una major presència de la Formació Professional en projectes eTwinning perquè considerem que reuneix, com a programa, una sèrie de característiques que el fan ideal per treballar i col·laborar amb altres centres de l'àmbit europeu:

  • eTwinning dóna suport al desenvolupament de projectes TIC que permeten a l'alumnat adquirir i aplicar de forma pràctica diverses competències digitals. Fòrums, wikis, xats i videoconferències constitueixen la via de comunicació més usual per als nostres participants. El treball a eTwinning, a més, fomenta l'experimentació i recerca d'eines d'edició multimèdia, gestors de continguts, sistemes d'avaluació interactiva, així com la recerca de suports de presentació innovadors. Aquest afany per implementar noves eines d'informació i comunicació en el desenvolupament de projectes fan dels nostres participants usuaris coneixedors de les últimes novetats en el sector TIC i individus capaços d'adaptar-se de forma eficient al progrés tecnològic creixent.
  • eTwinning permet als alumnes de treballar en entorns col·laboratius en què els participants són elements actius del seu propi aprenentatge, debaten i determinen objectius i metes del projecte, reformulen mètodes de treball, avaluen resultats i, sobretot, perfeccionen i amplien coneixements a partir del treball comú del grup. Aquesta forma de treball és una de les més valorades en el món empresarial actual, sobretot, en el desenvolupament de projectes internacionals entre els serveis centrals i les diferents seus d'una mateixa empresa. Pensem, així mateix, en les enormes possibilitats d'intercanviar protocols i tècniques de treball entre docents i discents per actualitzar, així, processos i augmentar les possibilitats de sobreviure en un mercat laboral competitiu en què la pluralitat d'ofertes i demandes és gran.
  • eTwinning fomenta el contacte amb cultures estrangeres i proporciona als seus participants l'experiència de conèixer noves formes de pensar i estils de vida diversos. El programa eTwinning proporciona el marc ideal per posar en pràctica destreses lingüístiques en un context real de comunicació i col·laboració. Saber manejar aquestes experiències i destreses lingüístiques és essencial davant un mercat laboral internacional i globalitzat.

Actualment, la plataforma eTwinning compta amb 10.600 professors registrats que pertanyen a aquests ensenyaments professionals, entre els quals es desenvolupen uns 1.420 projectes relacionats amb els àmbits de la restauració i turisme, empresa i marxandatge, indústria alimentària, electrònica i electricitat.

Per il·lustrar aquest article hem pres com a exemple projectes destacats d'alguns dels nostres participants.

Imagen_billetesTrade & Logistics between countries of the European Union, una metodologia de simulació (2010).

Es tracta d'un projecte desenvolupat en l'àmbit de la família professional de Comerç Internacional i Gestió Comercial i Màrqueting en el qual va participar el centre navarrès IES María Ana Sanz juntament amb dos altres centres d'ensenyament de Formació Professional d'Alemanya i els Països Baixos. En aquest projecte, els alumnes van tenir l'oportunitat d'aprendre sobre diversos continguts d'economia simulant operacions de compravenda mitjançant l'intercanvi d'experiències amb els seus socis estrangers. Podeu ampliar informació del projecte en aquest enllaç.

pekPEK, the traveller flea, 1 (2011) 

Projecte desenvolupat per alumnes i professors del Cicle de Grau Mitjà d'FP de Sistemes Microinformàtics i Xarxes en el qual van participar l'IES San Clemente de Santiago de Compostel·la, el Centre de Professors de Nájera (la Rioja) i quatre centres més de Grècia, Romania, Turquia i França. Es tracta de l'elaboració d'un còmic col·laboratiu, ben planificat i amb un repartiment adequat de tasques, desenvolupat a partir de diverses eines TIC de dibuix i maquetació. Podeu ampliar informació sobre el projecte en aquest enllaç.

 

 Image_hole_puncherThe hole puncher (2011)

En aquest projecte s'aborda el disseny, estudi i construcció d'una trepadora de paper (hole puncher) en què participa el CIP Virgen del Camino de Pamplona, pertanyent al primer curs del Cicle Superior de Programació de la Producció en Fabricació Mecànica, juntament amb dos socis més d'Itàlia i Alemanya. Enllaç al TwinSpace del projecte.

                                   

 

Us recomanem visitar l'enllaç a aquest article on incloem un kit de projecte eTwinning per a la gestió, coordinació i avaluació d'una mobilitat Leonardo da Vinci IVT, en la qual dos o més centres europeus intercanvien els seus alumnes per a la formació en centres de treball en empreses estrangeres.

Des del Servei Nacional de Suport animem a la participació de nous projectes eTwinning a la Formació Professional que contribueixin a formar els alumnes en l'acompliment d'una professió, que els ensenyin la importància d'aprendre a emprendre, desenvolupar iniciatives pròpies, comunicar-se eficientment en una altra llengua i buscar solucions col·laboratives per desenvolupar una feina professional de qualitat.

 

Font original d'imatges: Foter, Morgue Files,Stock.xchng, Deviant Art i fotocomposicions a partir d'imatges dels projectes eTwinning seleccionats.

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Contacto Boletín mensual Lo más leído
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning | Proyectos de Colaboración Escolar en Europa
Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado | Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
C/ Torrelaguna 58. 1ª planta, despacho 141. 28027 - Madrid
Tel: 913778377 | Contactar