Perles

El Making of d'un projecte eTwinning

16
juny
2011

makingoff

En cinema, un making of, també denominat com-s’ha-fet, és un vídeo documental que mostra com va ser la producció d'una pel·lícula o un programa de televisió. Els making of més breus s'utilitzen sovint per a explicar el procés de producció i reconèixer el treball de les persones que han participat en el rodatge. Però, què té això a veure amb els projectes eTwinning? Cada vegada ens trobem més projectes que  es caracteritzen per la varietat d'activitats que porten a terme els alumnes –presentacions de diapositives, wikis, blogs, xats, videoconferències– . No obstant això, no sempre és possible veure com s'han fet o com s'han organitzat. Per a qualsevol que no participi en un projecte és interessant poder presenciar, com si fos un membre més, el seu procés, els agents que han participat, els mitjans que s'han usat, etc. Ens referim al making of d'un projecte eTwinning.

Alguns projectes ja comencen a documentar amb vídeos algunes de les activitats que fan els alumnes, especialment aquelles de les quals no és fàcil tenir un registre, com les videoconferències o els xats. Aquest és el cas del projecte  Dia a Dia, en el qual la mestra Mar Bermejo, del CEIP San Juan Bautista de Madrid, ha gravat les videoconferències que han realitzat els seus alumnes de primària amb els seus socis en el projecte.

 

 

Idees de projecte del curs eTwinning 2.0

13
juny
2011

ideas_curso

Des del Servei Nacional de Suport volem donar l'enhorabona a tots els docents que han participat en el curs eTwinning 2.0 durant la segona edició de cursos en xarxa de l'ITE, del 2010-2011. Encara que actualment és reconeguda la necessària formació contínua dels professors, la falta de temps dificulta de vegades aquesta tasca. En aquesta ocasió han sigut molts els que han fet satisfactòriament el curs, esperem que per a la propera convocatòria, que serà a l'octubre, us n’animeu molts més. Us avisarem des de la nostra web.

Una de les activitats obligatòries del curs eTwinning 2.0 és dissenyar un projecte de treball utilitzant el document que el SNA ha creat per a tal fi (pots trobar-lo també en l'apartat Documents útils, de la Unitat 4 del curs). A continuació us presentem una petita mostra dels treballs que els docents han realitzat en aquesta activitat. Esperem que us serveixin com a font d'inspiració per als vostres projectes.

Influència de la latitud en les nostres vides (Pablo Labraga López)

 

   

Aprendre jugant

07
juny
2011

perla_juegos

El joc, com a activitat inherent a l'ésser humà, afavoreix el desenvolupament psicomotor, intel·lectual, afectiu i social, i ens prepara per a la vida adulta. És, per tant, no solament una forma de diversió, sinó també una manera d'aprendre. Encara que cada vegada hi ha més proves de l'eficàcia dels jocs en l'educació, molts docents no troben la manera d'integrar-lo com a metodologia a l'aula. A continuació mostrem alguns exemples amb el joc com a mitjà didàctic en diferents nivells educatius, com també amb diferents graus de protagonisme.

 

   

Activitats col·laboratives per a Llengua i Socials

30
maig
2011

sombraCom ja us hem anat explicant,  dins de la trobada multilateral eTwinning 2011: Col·laborem en Espanyol, organitzada a Madrid pel Servei Nacional de Suport, es van impartir diversos tallers.  Avui publiquem les activitats col·laboratives propostes en  “Llengua i Socials, in fraganti”.

A l'hora de planificar activitats col·laboratives us suggerim dues idees clau: triar les eines TIC adequades, les que de manera natural propiciïn la participació dels alumnes, i pensar en multimèdia. El text no sempre és la millor opció per a treballar continguts; vídeo, podcasts i fotos motiven els alumnes i n’afavoreixen la creativitat.

 

   

Actividades colaborativas para Matemáticas y Ciencias

27
maig
2011

dipity_teora_atmica_resized

En el marco del multilateral eTwinning 2011: Colaboramos en español, organizado en Madrid por el SNA eTwinning, se celebró el pasado veinte de mayo el taller “Matemáticas y Ciencias, con las manos en la masa”, en el que se realizó un recorrido por distintas herramientas útiles para la realización de actividades colaborativas en los proyectos de estas áreas, ejemplificando su uso en distintos proyectos, algunos de ellos premiados a nivel nacional y europeo en la convocatoria de este año.

 

Para empezar, ¿cómo enriquecer actividades presentes en todo proyecto, tales como la presentación de los alumnos y de su entorno? La herramienta VoiceThread puede ser una buena elección para favorecer la interacción, al permitir a los alumnos insertar comentarios de texto, audio o video a la presentación hecha por sus socios.

Ya entrados en materia, herramientas como Google Maps y Dipity son muy útiles para crear, respectivamente, un mapa colaborativo que muestre cualquier aspecto relacionado con las ciencias: parques nacionales, flora y fauna, etc. o una línea del tiempo en la que incluir, por ejemplo, hitos en la historia de la ciencia o de las matemáticas. Tanto los mapas como las líneas del tiempo pueden hacerse tan completos como se quiera, incrustando textos, fotos, archivos de audio, etc.

Google Docs es una herramienta de coedición que se usa de forma síncrona o asíncrona, incorporando un chat para coordinar la escritura. Con ella, alumnos y profesores crean un documento de forma conjunta; ¿por qué no usarlo, por ejemplo, para escribir un relato de ciencia entre todos los socios?

Otra iniciativa brillante es la creación de una gymkhana virtual en la que los alumnos deben colaborar para resolver una serie de cuestiones o acertijos de naturaleza científico-matemática, actividad que en el proyecto Maths in Wonderland resuelven mediante un audioblog creado con la herramienta Loudblog, y en Mediterranean products, con un libro digital creado con myebook conteniendo videos con las preguntas a resolver.
Visita la presentación para enlazar con las distintas actividades y recoger ideas y recuerda, ¡todas las herramientas mencionadas son gratuitas!

   

Pàgina 1 de 4

Twitter Contacto Boletín mensual Lo más leído

jTweet

twitter Bird
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Licencia de Creative Commons
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 3.0 España

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning
Ministerio de Educación, Cultura y Deporte | Instituto de Tecnologías Educativas | Contactar
C/ Torrelaguna 58. 28027 Madrid - Tlf.: 913 778 377, Fax: 913 680 709. NIPO: 820-10-018-4