Inici / Idees / Eines TIC / Dipity, aprender en un contexto temporal
.

Dipity, aprender en un contexto temporal

16 
març 
2011  |  
dipity

Dipity, és una eina web destinada a crear línies de temps en línia. Permet seleccionar la informació més rellevant sobre un tema i organitzar-la en ordre cronològic.

Dipity és multimèdia i interactiva: permet integrar àudio, vídeo, imatges, textos, enllaços, localitzacions en mapes i marques de temps. Depenent del nivell de visibilitat i edició que triïs per a aquestes i si permets o no comentaris als esdeveniments, les línies de temps poden servir com a fòrum on els usuaris generin, analitzin i comparteixin continguts.

Els esdeveniments s'afegeixen de manera manual o important-los després d'una recerca en la web des de la mateixa Dipity. Pots buscar-los en Twitter, Flickr, YouTube i GoogleNews; il•lustrar-los amb imatges procedents de Flickr i Picasa;proporcionar-los més dinamisme amb vídeos de YouTube i Vimeo o amb música de Last.fm i Pandora (a Espaya no estan disponibles); inserir blogs des Blogger, WordPress i Tumblr, enviar missatges amb Twitter i Friendfeed i integrar Yelp, Digg, Delicious, o algun feed RSS. Finalment, el codi HTML resultant quan es crea la línia de temps permet incrustar-la en qualsevol pàgina web.

Les línies de temps creades per Dipity poden configurar-se en diverses vistes, de manera que pots veure-les  en manera línia de temps, llibre amb imatges, llista o mapa.

Per totes aquestes característiques, l’ús fàcil, l’atractiva interfície i el seu potencial com a eina de col•laboració, Dipity pot ser perfectament emprada en el treball de l'aula, en múltiples disciplines i nivells educatius. Amb aquesta els alumnes comproven que els esdeveniments que ordenen i organitzen se succeeixen d'una manera dinàmica, i posen els seus coneixements en un context temporal.

dipity_1

Diversos projectes eTwinning han recorregut a aquesta eina:

  • En Searching Twelve Labors to Hercules, els alumnes van utilitzar Dipity per a documentar les referències als dotze treballs d'Hèrcules existents en  seqüències de sèries televisives, animacions, vídeos musicals, etc. La descripció de cadascun dels recursos va facilitar la comprensió d'aquesta labor d'investigació i recopilació.
  • Per a explicar els esdeveniments més importants de la història de Madrid des de la seva fundació en el segle XVII… què millor que utilitzar Dipity! Així ho van fer els alumnes d'European cities, past and present, i va resultar ser una manera molt entretinguda de presentar la ciutat als seus socis europeus.

Dipity també resulta útil per a documentar un projecte eTwinning, com fan en ICT4U. En aquest cas ha servit tant per a presentar la planificació de les activitats a fer com per a mostrar cronològicament els materials produïts, la qual cosa dóna una idea de l'engegada i desenvolupament del projecte. D'aquesta manera l'eina serveix per a l'avaluació i seguiment del projecte, en presenta ordenadament els resultats, i comprova si s'han produït els materials previstos i s'han aconseguit els objectius plantejats.

Dipity és útil sempre que sigui necessària una contextualització temporal de dades: Planificacions, seguiment d'activitats, avaluacions, etc. O un aprenentatge en context temporal (esdeveniments històrics).

Amb una atractiva visualització dels continguts i la connexió amb múltiples eines TIC en línia, Dipity potencia el treball col•laboratiu i ben planificat. Si vols saber més de la utilització de Dipity com a recurs didàctic, no deixis de consultar aquest article de l'Observatori Tecnològic de l'ITE i aquest tutorial de Francisco Javier López Iglesias.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Twitter Contacto Boletín mensual Lo más leído

jTweet

twitter Bird
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Licencia de Creative Commons
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 3.0 España

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning
Ministerio de Educación, Cultura y Deporte | Instituto de Tecnologías Educativas | Contactar
C/ Torrelaguna 58. 28027 Madrid - Tlf.: 913 778 377, Fax: 913 680 709. NIPO: 820-10-018-4