Documentació 6.c. Alta d’usuaris

De eTwinning

(Diferència entre revisions)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Indicaciones)
Línia 1: Línia 1:
-
Una vez que hemos inscrito un proyecto de eTwinning se nos ha activado una plataforma virtual, llamada TwinSpace. Dentro de la unidad anterior vimos cuáles eran los aspectos generales de la plataforma y cómo dar de alta a nuevos usuarios.
+
Una vegada que hem inscrit un projecte d'eTwinning se'ns ha activat una plataforma virtual, anomenada TwinSpace. Dins de la unitat anterior hem vist quins eren els aspectes generals de la plataforma i com donar d'alta nous usuaris.
-
Vamos a suponer que acabamos de iniciar un proyecto de eTwinning con un centro italiano. Tras inscribir el proyecto hemos dado de alta al alumnado en TwinSpace y nos disponemos a preparar nuestra primera actividad ...
+
Suposem que acabem d'iniciar un projecte d'eTwinning amb un centre italià. Després d'inscriure el projecte hem donat d'alta l'alumnat en TwinSpace i ens disposem a preparar la nostra primera activitat ...
-
== Práctica guiada: ¿Quién es quién? ==
+
== Pràctica guiada: Qui és qui? ==
-
Es conveniente que la primera actividad que se realice en un proyecto esté orientada a que el alumnado de ambos países se conozca.  
+
És convenient que la primera activitat que es faci en un projecte estigui orientada perquè l'alumnat dels dos països es conegui.  
-
Existen multitud de maneras de empezar a conocerse, aunque dentro de esta práctica mostraremos cómo se trabajaría una de las actividades expuestas en los módulos del SCA, denominada '¿Quién es quién?'.
+
Hi ha multitud de maneres de començar a conèixer-se, encara que dins d'aquesta pràctica mostrarem com es treballaria una de les activitats exposades en els mòduls del SCA, denominada 'Qui és qui?'.
-
En este enlace se puede consultar los aspectos referentes a esta actividad: [http://www.etwinning.net/es/pub/inspiration/modules/who_is_who.htm  ¿Quién es quién?]
+
En aquest enllaç es poden consultar els aspectes referents a aquesta activitat: [http://www.etwinning.net/es/pub/inspiration/modules/who_is_who.htm  Quién es quién?]
-
También haremos uso de imágenes del Banco de Imágenes y Sonidos del ITE, cuyos contenidos son públicos y gratuitos para docentes: [http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/ Banco de Imágenes y Sonidos del ITE]
+
També usarem imatges del Banc d'Imatges i Sons de l'ITE, els continguts del qual són públics i gratuïts per a docents: [http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/ Banco de Imágenes y Sonidos del ITE]
-
=== Planteamiento ===
+
=== Plantejament ===
-
Hemos visto que en una actividad de TwinSpace se pueden incluir diversos elementos denominados ''portlets''. El primer paso para crear una actividad será planificar cuáles de estos elementos estarán presentes, cuál será su función y cuándo podrán comenzar a ser utilizados por el alumnado.
+
Hem vist que en una activitat de TwinSpace es poden incloure diversos elements denominats ''eines''. El primer pas per crear una activitat serà planificar quins d'aquests elements estaran presents, quina serà la seva funció i quan podran començar a ser utilitzats per l'alumnat.
-
En nuestro caso, plateamos esta actividad usando los siguientes:
+
En el nostre cas, plantegem l’activitat usant aquests:
-
<ul><li> Un visor de contenido web para presentar la actividad e indicar a los participantes qué deben hacer. Estará activo desde el principio y se le hará alguna modificación si fuese necesario.
+
<ul><li> Un element de visualització del contingut web per a presentar l'activitat i indicar als participants què han de fer. Estarà actiu des del principi i se li farà alguna modificació si fos necessari.
-
<li> Una galería de imágenes donde se colgarán las imágenes del alumnado participante.
+
<li> Una galeria d'imatges en què es penjaran les imatges de l'alumnat participant.
-
<li> Un foro de discusión, donde se colgarán las descripciones del alumnado participante.
+
<li> Un fòrum de discussió, en què es penjaran les descripcions de l'alumnat participant.
-
<li> Un nuevo visor de contenidos web que se publicará al final de la actividad, donde se muestre la solución que asocie cada imagen a cada alumno.
+
<li> Un nou element de visualització del contingut web que es publicarà al final de l'activitat, on es mostri la solució que associï cada imatge a cada alumne.
</ul>
</ul>
-
=== Creamos la actividad ===
+
=== Creem l'activitat ===
-
Partimos de un TwinSpace vacío, donde no aparece todavía ninguna actividad. Recordemos que para poder crear actividades hemos de tener el rol de ''profesor administrador'', cosa que será automática si somos fundadores del proyecto.
+
Partim d'un TwinSpace buit, on no apareix encara cap activitat. Recordem que per a poder crear activitats hem de tenir el rol de ''professor administrador'', cosa que serà automàtica si som fundadors del projecte.
-
En primer lugar, entramos en la sección ''Actividades'' o ''Activities'' en inglés.
+
En primer lloc, entrem en la secció ''Activitats del projecte''.
-
[[Archivo:im123.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im123.jpg|center|frame]]
-
Para añadir una actividad hacemos clic en el botón ''Administrar páginas''.
+
Per a afegir una activitat fem clic en el botó ''Administrar pàgines''.
-
[[Archivo:im124.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im124.jpg|center|frame]]
-
En ''Añadir una nueva sección'' escribimos el nombre que damos a la actividad, y hacemos clic en ''Añadir''. En nuestro caso, llamaremos a la actividad ''¿Quién es quién?''.
+
En ''Afegir una nova secció'' escrivim el nom que donem a l'activitat, i fem clic en ''Afegir''. En el nostre cas, anomenarem l'activitat ''Qui és qui?''.
-
[[Archivo:im125b.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im125b.jpg|center|frame]]
-
Con esto habríamos creado la nueva actividad, que todavía está vacía.  
+
Amb això hauríem creat la nova activitat, que encara està buida.  
-
[[Archivo:im126.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im126.jpg|center|frame]]
-
Vamos a añadir el primer portlet, que va a ser un ''Visor de contenidos web''.
+
Afegirem la primera eina, que serà de ''Visualització del contingut web''.
-
=== Añadimos un Visor de contenidos web ===
+
=== Afegim una eina de Visualització del contingut web ===
-
Para añadir un portlet tenemos que activar la ventana ''Añadir un portlet''. Para ello, hacemos clic en la opción ''Añadir portlet'' del menú desplegable de la parte superior derecha.
+
Per a afegir una eina hem d'activar la finestra ''Afegir eina''. Per a fer-ho, fem clic en l'opció ''Afegir eina'' del menú desplegable de la part superior dreta.
-
[[Archivo:im127.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im127.jpg|center|frame]]
-
En la parte izquierda de la pantalla aparece la ventana de ''Añadir un portlet'', donde los portlets están agrupados en cuatro categorías. El ''Visor de contenidos web'' está dentro de la categoría ''Gestión de contenidos''.
+
En la part esquerra de la pantalla apareix la finestra de ''Afegir eina'', en què aquestes estan agrupades en dues categories. L’eina de ''Visualització del contingut web'' està dins de la categoria ''Gestió de continguts''.
-
[[Archivo:im101.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im101.jpg|center|frame]]
-
Hacemos clic en el botón ''Añadir'' o directamente arrastramos el ''Visor de contenidos web'' al área destinada a nuestra actividad. Quedaría añadido este elemento a nuestra actividad.
+
Fem clic en el botó ''Afegir'' o directament arrosseguem a l'àrea destinada a la nostra activitat.
-
[[Archivo:im102.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im102.jpg|center|frame]]
-
Los iconos que nos permiten modificar el contenido del visor son lo que se señalan en el gráfico:
+
Les icones que ens permeten modificar el contingut del visor són les que s'assenyalen en el gràfic:
-
<br>'''1.''' Mediante este icono se puede modificar el título de la ventana del visor de contenidos.
+
<br>'''1.''' Per mitjà d’aquesta icona es pot modificar el títol de la finestra del visor de continguts.
-
<br>'''2.''' Mediante este icono se puede añadir un contenido ya existente. Esto es útil si hacemos varias actividades en las que queramos añadir un mismo visor de contenidos.
+
<br>'''2.''' Per mitjà d’aquesta icona es pot afegir un contingut ja existent. Això és útil si fem diverses activitats en les quals vulguem afegir un mateix visor de continguts.
-
<br>'''3.''' Mediante este icono se puede crear un nuevo contenido para el visor.
+
<br>'''3.''' Per mitjà d’aquesta icona es pot crear un nou contingut per al visor.
-
Introducimos un título para el visor de contenidos, lo llamaremos ''Descripción de la actividad''. Para ello hacemos clic en el icono '''1.''' y añadimos el texto que queríamos de título.
+
Introduïm un títol per a l’element, l’anomenarem ''Descripció de l'activitat''. Per a això fem clic en la icona '''1.''' i afegim el text que volíem de títol.
-
A continuación vamos a introducir el contenido. Hacemos clic en el icono '''3.''' y se nos abre un editor de texto, donde podemos añadir también imágenes, vídeos, enlaces, etc. En nuestro caso, hemos buscado una imagen en la galería de imágenes del ITE (aunque podemos utilizar cualquier imagen nuestra) y hemos introducido un texto explicativo de la actividad.
+
A continuació,  introduirem el contingut. Fem clic en la icona '''3.''' i se'ns obre un editor de text, on podem afegir també imatges, vídeos, enllaços, etc. En el nostre cas, hem buscat una imatge en la galeria d'imatges de l'ITE (encara que podem utilitzar qualsevol imatge nostra) i hem introduït un text explicatiu de l'activitat.
-
[[Archivo:im103.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im103.jpg|center|frame]]
-
Vemos que en la parte izquierda aparecen numerosas opciones de configuración. En nuestro caso dejaremos las que aparecen por defecto y únicamente haremos clic en el botón ''Guardar''. Este es el aspecto que tendría el visor de contenidos que hemos creado.
+
Veiem que en la part esquerra apareixen nombroses opcions de configuració. En el nostre cas deixarem les que apareixen per defecte i únicament farem clic en el botó ''Guardar''. Aquest és l'aspecte que tindria el visor de continguts que hem creat.
-
[[Archivo:im104.jpg|center|frame]]
 
-
Observamos que aparece un nuevo icono [[Archivo:im105.jpg]] en la parte inferior, que nos permitirá modificar el contenido del visor si fuese necesario.
+
[[Arxiu:im104.jpg|center|frame]]
-
=== Añadimos una Galería de Imágenes ===
+
Observem que apareix una nova icona [[Arxiu:im105.jpg]] en la part inferior, que ens permetrà modificar el contingut del visor si fos necessari.
-
Ya hemos creado un visor que presenta la actividad, ahora crearemos la ''Galería de imágenes'' donde el alumnado podrá ir subiendo sus imágenes.
+
=== Afegim una Galeria d'Imatges ===
-
Para ello, de nuevo utilzamos la ventana de ''Añadir portlet'', sólo que en esta ocasión elegiremos, dentro de la sección ''Gestión de contenidos'', la opción ''Galería de imágenes''.
+
Ja hem creat un visor que presenta l'activitat, ara crearem la ''Galeria d'imatges'' on l'alumnat podrà pujar les seves imatges.
-
[[Archivo:im106.jpg|center|frame]]
+
Per a això, de nou utilitzem la finestra ''Afegir eina'', només que en aquesta ocasió triarem, dins de la secció ''Gestió de continguts'', l'opció ''Galeria d'imatges''.
-
Insertamos la galería de imágenes bajo el visor que creamos anteriormente, obteniendo una nueva ventana como la siguiente:
+
[[Arxiu:im106.jpg|center|frame]]
-
[[Archivo:im107.jpg|center|frame]]
+
Inserim la galeria d'imatges sota el visor que hem creat anteriorment, i obtenim una nova finestra com aquesta:
-
Ya hemos añadido una galería de fotos a nuestra actividad, el siguiente paso será crear tantas carpetas como centros haya en nuestra asociación. Supondremos que nos hemos asociado con un único centro de Italia por lo que crearemos dos carpetas: una para fotografías del alumnado español y otra para fotografías de estudiantes italianos.
+
[[Arxiu:im107.jpg|center|frame]]
-
Para añadir una nueva carpeta dentro de la galería, haremos clic en el botón ''Añadir carpeta''.
+
Ja hem afegit una galeria de fotos a la nostra activitat, el pas següent serà crear tantes carpetes com centres hi hagi en la nostra associació. Suposarem que ens hem associat amb un únic centre d'Itàlia, raó per la qual crearem dues carpetes: una per a fotografies de l'alumnat espanyol i una altra per a fotografies d'estudiants italians.
-
[[Archivo:im108.jpg|center|frame]]
+
Per afegir una nova carpeta dins de la galeria, farem clic en el botó ''Afegir carpeta''.
-
Aparece una ventana donde pondremos un título y una descripción de la carpeta que estamos creando. La casilla ''Público'' permite que visitantes del TwinSpace ajenos al proyecto puedan ver las fotografías. En este caso, no marcaremos esta casilla y las fotografías sólo podrán ser vistas por los participantes en nuestro proyecto.
+
[[Arxiu:im108.jpg|center|frame]]
-
Hemos creado así la carpeta. Junto a ella aparece ahora un botón, ''Acciones'' que permitirá editar la carpeta (cambiar el título y la descripción), eliminarla o gestionar permisos.  
+
Apareix una finestra en la qual posarem un títol i una descripció de la carpeta que estem creant. Una vegada introduïts, fem clic en el botó ''Guardar''.
-
Repetimos el proceso y creamos una carpeta dentro de la galería para que el alumnado italiano pueda añadir sus fotografías.
+
Hem creat així la carpeta. Al costat d'aquesta apareix ara un botó, ''Accions'' que permetrà editar la carpeta (canviar el títol i la descripció), eliminar-la o gestionar permisos.  
-
El aspecto que tendrá finalmente nuestra galería de imágenes es como el de la siguiente ilustración.
+
Repetim el procés i creem una carpeta dins de la galeria perquè l'alumnat italià pugui afegir les seves fotografies.
-
[[Archivo:im109.jpg|center|frame]]
+
L'aspecte que tindrà finalment la nostra galeria d'imatges és com el de la il·lustració següent.
 +
[[Arxiu:im109.jpg|center|frame]]
-
=== Añadimos un foro ===
 
-
Ya tenemos dos elementos dentro de nuestra actividad, el visor de contenidos y la galería donde los alumnos ubicarán sus fotografías.
+
=== Afegim un fòrum ===
-
Ahora vamos a crear el foro donde los alumnos añadirán sus descripciones. Para ello nuevamente accedemos a la ventana ''Añadir portlet'', y dentro de la sección ''Colaboración'' elegimos el portlet ''Foro de discusión''.  
+
Ja tenim dues eines dins de la nostra activitat, la de ''Visualització del contingut web'' i la ''Galeria d’imatges'' on els alumnes situaran les seves fotografies.
-
[[Archivo:im110.jpg|center|frame]]
+
Ara crearem el fòrum en què els alumnes afegiran les seves descripcions. Per a això novament accedim a la finestra ''Afegir eina'', i dins de la secció ''Col·laboració'' triem l’eina ''Fòrum de discussió''.  
-
Arrastramos el foro para que aparezca bajo la galería de imágenes.
+
[[Arxiu:im110.jpg|center|frame]]
-
[[Archivo:im111.jpg|center|frame]]
+
Arrosseguem el fòrum perquè aparegui sota la galeria d'imatges.
 +
 
 +
[[Arxiu:im111.jpg|center|frame]]
   
   
-
Este es el aspecto del foro que acabamos de insertar.
+
Aquest és l'aspecte del fòrum que acabem d'inserir.
-
Vamos a añadir tres líneas de discusión a este foro: la primera será para que los estudiantes españoles vayan dejando sus descripciones; la segunda será igual sólo que para estudiantes italianos; y la tercera línea será para que el alumnado vaya dejando sus propuestas de asociación entre imágenes y descripciones.
+
Afegirem tres línies de discussió a aquest fòrum: la primera serà perquè els estudiants espanyols deixen les seves descripcions; la segona serà igual només que per a estudiants italians; i la tercera línia serà perquè l'alumnat deixe les seves propostes d'associació entre imatges i descripcions.
-
 
+
-
 
+
-
Para añadir una línea de discusión haremos clic en el botón ''Añadir categoría''. Nos aparece un formulario para añadir el título y la descripción de la línea de discusión del foro.
+
-
Las casillas ''Permisos > Público'' y ''Lista de correo > Activo'' las podemos dejar sin marcar. Los permisos se verán más adelante y la lista de correo hace que recibamos un mensaje cada vez que alguien deja un mensaje en la línea de discusión que acabamos de crear.
+
-
 
+
-
[[Archivo:im112.jpg|center|frame]]
+
-
 
+
-
Al hacer clic en el botón ''Guardar'' tendremos creada ya nuestra categoría dentro del foro.
+
-
 
+
-
Creamos por el mismo procedimiento una categoría para que el alumnado italiano vaya añadiendo sus descripciones y otra para que los alumnos de ambos países vayan dejando sus respuestas y puedan dialogar sobre ellas. El aspecto final del foro sería el de la imagen siguiente.
+
-
 
+
-
[[Archivo:im113bc.jpg|center|frame]]
+
-
 
+
-
=== El alumnado comienza a trabajar ===
+
-
 
+
-
Con estos elementos ya estaría preparada la actividad de TwinSpace para que el alumnado comenzase a trabajar en ella. Todo nuestro alumnado tendría que traer una fotografía escaneada y tener preparada una descripción de ellos mismos. A continuación se proporcionaría la clave de acceso a cada uno de ellos, se explicaría como añadir imágenes a la galería y cómo deben ser las intervenciones en el foro.
+
-
 
+
-
Al realizar esta actividad conviene asignar un número a cada alumno para que el título que se le ponga a cada fotografía sea únicamente de la forma Fotografía 1, Fotografía 2, etc.
+
-
 
+
-
El primer paso que debe hacer el alumno o alumna es entrar en TwinSpace utilizando las claves que le hemos dado nosotros desde la web http://new-twinspace.etwinning.net
+
-
 
+
-
A continuación, nuestro alumno o alumna ha de entrar en la sección actividades, donde encontrará la actividad ''¿Quién es quién?''
+
-
 
+
-
Tras leer el ''Visor de contenidos'' donde aparece la descripción de la actividad, deberá entrar en la carpeta de su país de la galería de imágenes.
+
-
 
+
-
[[Archivo:im115b.jpg|center|frame]]
+
-
 
+
-
La imagen anterior muestra el aspecto de lo que vería el alumnado que entre a la carpeta de la galería de imágenes. A diferencia de nosotros, no puede añadir subcarpetas ni modificar ningún contenido: sólo puede subir imágenes.
+
-
 
+
-
Para ello, debe hacer clic en el botón ''Añadir imagen'', con lo que aparece la siguiente ventana.
+
-
 
+
-
[[Archivo:im116.jpg|center|frame]]
+
-
Existen dos métodos para subir imágenes. Optaremos por el método tradicional, con lo que nos aparece una ventana como la siguiente.
 
-
[[Archivo:im117.jpg|center|frame]]
+
Per a afegir una línia de discussió farem clic en el botó ''Afegir categoria''. Ens apareix un formulari per a afegir el títol i la descripció de la línia de discussió del fòrum.
 +
Les caselles ''Permisos > Públic'' i ''Llista de correu > Actiu'' les podem deixar sense marcar. Els permisos es veuran més endavant i la llista de correu fa que rebem un missatge cada vegada que algú deixa un missatge en la línia de discussió que acabem de crear.
-
Se hace clic en el botón ''Examinar'' para buscar la imagen y en el título el alumno pondrá el número que se le asignó (por ejemplo, 'Fotografía 2'). Una vez hecho esto, se hace clic en el botón ''Guardar''.
+
[[Arxiu:im112.jpg|center|frame]]
-
[[Archivo:im119.jpg|center|frame]]
+
En fer clic en el botó ''Guardar'' tindrem creada ja la nostra categoria dins del fòrum.
-
Así se subiría la imagen a la galería y poco a poco se irían incorporando las de todos el alumnado.
+
Creem pel mateix procediment una categoria perquè l'alumnat italià afegeixi les seves descripcions i una altra perquè els alumnes d'ambdós països deixen les seves respostes i puguin dialogar-hi. L'aspecte final del fòrum seria el de la imatge següent.
-
Una vez subida la foto, el siguiente paso que tendría que hacer el alumnado es ir a la carpeta del foro ''Descripciones del alumnado español'' y añadir un mensaje con su descripción.
+
[[Arxiu:im113bc.jpg|center|frame]]
-
[[Archivo:im120.jpg|center|frame]]
+
=== L'alumnat comença a treballar ===
-
Al entrar en la carpeta hay que hacer clic en ''Crear nuevo hilo de discusión'' para añadir su nombre y su descripción.
+
Amb aquests elements ja estaria preparada l'activitat de TwinSpace perquè l'alumnat comencés a treballar-hi. Tot el nostre alumnat hauria de portar una fotografia escanejada i tenir preparada una descripció d'ells mateixos. A continuació es proporcionaria la clau d'accés a cadascun d'ells, s'explicaria com afegir imatges a la galeria i com han de ser les intervencions en el fòrum.
-
[[Archivo:im121.jpg|center|frame]]
+
Quan es fa aquesta activitat convé assignar un número a cada alumne perquè el títol que se li posi a cada fotografia sigui únicament de la forma Fotografia 1, Fotografia 2, etc.
-
Se pediría al alumnado que en ''Asunto'' ponga su nombre y en el cuerpo del mensaje su descripción. Haciendo clic en el botón ''Guardar'' el mensaje quedaría añadido al foro.
+
El primer pas que ha de fer l'alumne o alumna és entrar en TwinSpace utilitzant les claus que li hem donat nosaltres des de la web http://new-twinspace.etwinning.net
-
[[Archivo:im122.jpg|center|frame]]
+
A continuació, el nostre alumne o alumna ha d'entrar en la secció activitats, on trobarà l'activitat ''Qui és qui?''
-
Para esta actividad es interesante saber que los mensajes publicados en el foro tiene siempre el nombre del autor, cosa que no ocurría con las imágenes. Así queda el aspecto del mensaje que esta alumna ha publicado.
+
Després de llegir el ''Visor de continguts'' on apareix la descripció de l'activitat, haurà d'entrar en la carpeta del seu país de la galeria d'imatges.
-
Este proceso lo repetirían todo el alumnado español e italiano, por lo que finalmente tendríamos las carpetas de la galería de imágenes con todas las fotografías de los participantes, así como las dos primeras galerías del foro llenas con las descripciones de los participantes.
+
[[Arxiu:im115b.jpg|center|frame]]
-
El siguiente paso que debe realizar el alumnado es la de investigar las descripciones y asociarlas a imágenes. Puede utilizar el foro para hacer más preguntas a los alumnos y alumnas del centro asociado, haciendo nuevas intervenciones en la línea de discusión qua ha abierto cada alumno con su descripción.
+
La imatge anterior mostra l'aspecte del que veuria l'alumnat que entri la carpeta de la galeria d'imatges. A diferència de nosaltres, no pot afegir subcarpetes ni modificar cap contingut: només pot pujar imatges.
-
Una vez que un alumno o alumna tenga claro qué imagen va asociada con qué nombre, hará una intervención en el foro en la categoría que hemos llamado ''¿Quién es quién?'' dando su respuesta.  
+
Per a això, ha de fer clic en el botó ''Afegir imatge'', i aleshores apareix la finestra següent.
-
Finalmente, para concluir la actividad una vez que algún alumno o alumna haya acertado ya todas las asociaciones entre imágenes y descripciones, se puede añadir un nuevo visor de contenidos en la parte inferior para confirmar dichas asociaciones, como el que se incluye en la siguiente imagen.
+
[[Arxiu:im116.jpg|center|frame]]
-
[[Archivo:im114.jpg|center|frame]]
+
Hi ha dos mètodes per a pujar imatges. Optarem pel mètode tradicional, amb el qual ens apareix una finestra com la següent.
-
== Otros portlets ==
+
[[Arxiu:im117.jpg|center|frame]]
-
Hemos visto en la práctica guiada cómo añadir dentro de una actividad un visor de contenidos, una galería de imágenes y un foro.
+
Es fa clic en el botó ''Examinar'' per a buscar la imatge i en el títol l'alumne posarà el número que se li va assignar (per exemple, 'Fotografia 2'). Una vegada fet això, es fa clic en el botó ''Guardar''.
-
Incluimos un listado de otros portlets que pueden sernos de utilidad a la hora de plantearnos las actividades propias de nuestro proyecto. Todas ellas son accesibles desde la ventana ''Añadir portlet'' para incluirlas dentro de una actividad.
+
[[Arxiu:im119.jpg|center|frame]]
-
=== Colaboración ===
+
Així es pujaria la imatge a la galeria i a poc a poc s'anirien incorporant les de tot l'alumnat.
-
En primer lugar repasamos los portlets que se enmarcan bajo la denominación ''Colaboración'', que son herramientas orientadas al trabajo colaborativo. Junto al ''Foro de discusión'' que ya conocemos se incluyen otros tres portlets:
+
Una vegada pujada la foto, el següent pas que hauria de fer l'alumnat és anar a la carpeta del fòrum ''Descripcions de l'alumnat espanyol'' i afegir un missatge amb la seva descripció.
-
[[Archivo:im129.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im120.jpg|center|frame]]
-
* Agenda. La agenda permite añadir eventos a realizar en una fecha y una hora. mediante el botón ''Añadir evento'' se pueden hacer entradas en la agenda.
+
En entrar en la carpeta cal fer clic a ''Crear nou fil de discussió'' per a afegir el seu nom i la seva descripció.
-
[[Archivo:im133.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im121.jpg|center|frame]]
-
* Blog. Permite incorporar un blog para cada actividad, es decir, una ventana donde se vayan incluyendo noticias y novedades de manera periódica. Una vez añadido, mediante el botón ''Añadir entrada de blog'' se pueden ir incorporando noticias en dicho blog.
+
Es demanaria a l'alumnat que en ''Assumpte'' posi el seu nom i en el cos del missatge la seva descripció. Fent clic en el botó ''Guardar'' el missatge quedaria afegit al fòrum.
-
[[Archivo:im134.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im122.jpg|center|frame]]
-
* Wiki. Permite incorporar una wiki a la actividad, es decir, una ventana donde se puedan incluir datos, referencias y, en general, documentación de fácil acceso a través de la web. Una vez añadida la wiki, el enlace ''Esta página está vacía. Edítela para añadir texto.'' permite añadir la primera página de la wiki, de la cual se pueden ir enlazando las siguientes.
+
Per a aquesta activitat és interessant saber que els missatges publicats en el fòrum tenen sempre el nom de l'autor, cosa que no ocorria amb les imatges. Així queda l'aspecte del missatge que aquesta alumna ha publicat.
-
[[Archivo:im135.jpg|center|frame]]
+
Aquest procés el repetirien tot l'alumnat espanyol i italià, per la qual cosa finalment tindríem les carpetes de la galeria d'imatges amb totes les fotografies dels participants, com també les dues primeres galeries del fòrum plenes amb les descripcions dels participants.
-
=== Gestión de contenidos ===
+
El següent pas que ha de fer l'alumnat és investigar les descripcions i associar-les a imatges. Pot utilitzar el fòrum per a fer més preguntes als alumnes del centre associat, fent noves intervencions en la línia de discussió que ha obert cada alumne amb la seva descripció.
-
La segunda categoría que aparece en la ventana de ''Añadir portlet'' es la denominada ''Gestión de contenidos''.
+
Una vegada que un alumne o alumna tingui clar quina imatge va associada amb quin nom, farà una intervenció en el fòrum en la categoria que hem anomenat ''Qui és qui?'' i donarà la seva resposta.  
-
[[Archivo:im130.jpg|center|frame]]
+
Finalment, per a concloure l'activitat, una vegada que algun alumne o alumna hagi encertat ja totes les associacions entre imatges i descripcions, es pot afegir un nou visor de continguts en la part inferior per a confirmar aquestes associacions, com el que s'inclou en la imatge següent.
-
Bajo este epígrafe encontramos la ''Galería de imágenes'' y el ''Visor de contenidos web'', ya explicados en la práctica anterior.  
+
[[Arxiu:im114.jpg|center|frame]]
-
Un tercer elemento relacionado con la gestión de contenidos es la ''Biblioteca de documentos'', que es similar a la galería de imágenes, sólo que dentro de cada carpeta que creemos se podrán subir documentos (se aceptan diversos formatos).
+
== Altres eines ==
-
[[Archivo:im136.jpg|center|frame]]
+
Hem vist en la pràctica guiada com afegir dins d'una activitat les eines ''Visualització del contingut web'', ''Galeria d'imatges'' i ''Fòrum''.
-
El funcionamiento es similar al portlet de ''Galería de imágenes'': se crean las carpetas que se estimen convenientes para que dentro de cada una se suban los documentos.
+
Incloem una llista d'altres eines que poden ser-nos útils a l'hora de plantejar-nos les activitats pròpies del nostre projecte. Totes aquestes són accessibles des de la finestra ''Afegir eina'' per a incloure-les dins d'una activitat.
-
=== Herramientas ===
+
=== Col·laboració ===
-
Dentro de la categoría de ''Herramientas'' encontramos un único portlet, denominado ''Idioma''.
+
En primer lloc repassem les eines que s'emmarquen sota la denominació ''Col·laboració'', que són eines orientades al treball col·laboratiu. Juntament amb el ''Fòrum'' que ja coneixem s'inclouen altres dues eines:
-
[[Archivo:im131.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im129.jpg|center|frame]]
-
Este portlet permite añadir una herramienta de cambio de idioma. El cambio de idioma se realiza sobre los elementos generales de TwinSpace (nombres de secciones, botones, etc.). No es, por tanto, una herramienta de traducción de textos: si hemos creado, por ejemplo, un visor de contenidos utilizando el inglés, será visto siempre en inglés aunque se haya seleccionado otro idioma.
 
-
[[Archivo:im137.jpg|center|frame]]
 
-
Seleccionando la bandera del idioma correspondiente, los elementos generales de TwinSpace aparecen en ese idioma.
+
* Blog. Permet incorporar un blog per a cada activitat, és a dir, una finestra on es vagin incloent notícies i novetats de manera periòdica. Una vegada afegit, per mitjà del botó ''Afegir entrada de blog'' es poden anar incorporant notícies en aquest blog.
-
=== Mundo de Liferay ===
+
[[Arxiu:im134.jpg|center|frame]]
-
Esta categoría de portlets contiene elementos que informan sobre la actividad de la comunidad de eTwinning.
+
* Wiki. Permet incorporar una wiki a l'activitat, és a dir, una finestra on es puguin incloure dades, referències i, en general, documentació de fàcil accés a través de la web. Una vegada afegida la wiki, l'enllaç ''Aquesta pàgina està buida. Editeu-la per a afegir text.'' permet afegir la primera pàgina de la wiki, de la qual es poden enllaçar les següents.
-
[[Archivo:im132.jpg|center|frame]]
+
[[Arxiu:im135.jpg|center|frame]]
-
Describimos brevemente algunos de ellos:
+
=== Gestió de continguts ===
-
* ''Friends''. Permite a cada participante en la actividad (sea profesor o alumno) tener una lista de amigos.
+
La segona categoria que apareix en la finestra d’''Afegir eina'' és la denominada ''Gestió de continguts''.
-
* ''Friends' Activities''. Añade una ventana donde aparecen las últimas acciones realizadas por los participantes incluidos en la lista de amigos.
+
[[Arxiu:im130.jpg|center|frame]]
-
* ''Map''. Añade un mapa donde se puede localizar dónde está cada uno de los miembros que participa en nuestro TwinSpace. Necesita una configuración especial para que funcione.
+
Sota aquest epígraf trobem la ''Galeria d'imatges'' i l’eina de ''Visualització del contingut web'', ja explicats en la pràctica anterior.  
-
* ''Member''. Añade una ventana con la lista de todos los usuarios dados de alta en nuestro TwinSpace.
+
Una tercera  eina relacionada amb la gestió de continguts és la ''Biblioteca de documents'', que és similar a la galeria d'imatges, només que dins de cada carpeta que creem es podran pujar documents (s'accepten diversos formats).
-
* ''Member Actvities''. Añade una ventana con las últimas acciones que han realizado los miembros que acceden a nuestro TwinSpace.
+
[[Arxiu:im136.jpg|center|frame]]
-
* ''Summary''.  
+
El funcionament és similar a l’eina de ''Galeria d'imatges'': es creen les carpetes que s'estimin convenients perquè dins de cadascuna es pugin els documents.
-
* ''Wall''.
 
-
== Indicaciones ==
+
== Indicacions ==
-
Algunos consejos finales a la hora de planificar una actividad son los siguientes:
+
Alguns consells finals a l'hora de planificar una activitat són:
-
* Planificar qué portlets van a ser incluidos en cada actividad. No se debe improvisar, sino ver cómo queremos trabajar y deducir qué portlets son los más indicados para realizar ese trabajo.
+
* Planificar quines eines s’inclouran en cada activitat. No s'ha d'improvisar, sinó veure com volem treballar i deduir quines eines són les més indicades per a fer aquest treball.
-
* No saturar la actividad. No por incluir más portlets la actividad va a mejorar, ya que podría ocurrir lo contrario. Conviene ser concreto y no añadir portlets inservibles o que ya aparecen en la ''Sala de profesores'' o el ''Rincón del alumnado''.
+
* No saturar l'activitat. No per incloure més eines l'activitat millorarà, ja que podria ocórrer tot el contrari. Convé ser concret i no afegir eines inservibles o que ja apareixen en la ''Sala de professors'' o el ''Racó de l'alumnat''.
-
* Indicar al alumnado de manera clara qué tiene que hacer con cada portlet. No importa dedicar tiempo a que el alumnado entienda cómo se manejan los elementos que insertemos en una actividad; una vez que lo comprenda será más fácil trabajar.
+
* Indicar a l'alumnat de manera clara què ha de fer amb cada eina. No importa dedicar temps perquè l'alumnat entengui com es manegen els elements que inserim en una activitat; una vegada que ho comprengui serà més fàcil treballar.

Revisió de 16:07, 23 març 2010

Una vegada que hem inscrit un projecte d'eTwinning se'ns ha activat una plataforma virtual, anomenada TwinSpace. Dins de la unitat anterior hem vist quins eren els aspectes generals de la plataforma i com donar d'alta nous usuaris.

Suposem que acabem d'iniciar un projecte d'eTwinning amb un centre italià. Després d'inscriure el projecte hem donat d'alta l'alumnat en TwinSpace i ens disposem a preparar la nostra primera activitat ...

Contingut

Pràctica guiada: Qui és qui?

És convenient que la primera activitat que es faci en un projecte estigui orientada perquè l'alumnat dels dos països es conegui.

Hi ha multitud de maneres de començar a conèixer-se, encara que dins d'aquesta pràctica mostrarem com es treballaria una de les activitats exposades en els mòduls del SCA, denominada 'Qui és qui?'.

En aquest enllaç es poden consultar els aspectes referents a aquesta activitat: Quién es quién?

També usarem imatges del Banc d'Imatges i Sons de l'ITE, els continguts del qual són públics i gratuïts per a docents: Banco de Imágenes y Sonidos del ITE

Plantejament

Hem vist que en una activitat de TwinSpace es poden incloure diversos elements denominats eines. El primer pas per crear una activitat serà planificar quins d'aquests elements estaran presents, quina serà la seva funció i quan podran començar a ser utilitzats per l'alumnat.

En el nostre cas, plantegem l’activitat usant aquests:

  • Un element de visualització del contingut web per a presentar l'activitat i indicar als participants què han de fer. Estarà actiu des del principi i se li farà alguna modificació si fos necessari.
  • Una galeria d'imatges en què es penjaran les imatges de l'alumnat participant.
  • Un fòrum de discussió, en què es penjaran les descripcions de l'alumnat participant.
  • Un nou element de visualització del contingut web que es publicarà al final de l'activitat, on es mostri la solució que associï cada imatge a cada alumne.

Creem l'activitat

Partim d'un TwinSpace buit, on no apareix encara cap activitat. Recordem que per a poder crear activitats hem de tenir el rol de professor administrador, cosa que serà automàtica si som fundadors del projecte.

En primer lloc, entrem en la secció Activitats del projecte.

center|frame

Per a afegir una activitat fem clic en el botó Administrar pàgines.

center|frame

En Afegir una nova secció escrivim el nom que donem a l'activitat, i fem clic en Afegir. En el nostre cas, anomenarem l'activitat Qui és qui?.

center|frame

Amb això hauríem creat la nova activitat, que encara està buida.

center|frame

Afegirem la primera eina, que serà de Visualització del contingut web.

Afegim una eina de Visualització del contingut web

Per a afegir una eina hem d'activar la finestra Afegir eina. Per a fer-ho, fem clic en l'opció Afegir eina del menú desplegable de la part superior dreta.

center|frame

En la part esquerra de la pantalla apareix la finestra de Afegir eina, en què aquestes estan agrupades en dues categories. L’eina de Visualització del contingut web està dins de la categoria Gestió de continguts.

center|frame

Fem clic en el botó Afegir o directament arrosseguem a l'àrea destinada a la nostra activitat.

center|frame

Les icones que ens permeten modificar el contingut del visor són les que s'assenyalen en el gràfic:
1. Per mitjà d’aquesta icona es pot modificar el títol de la finestra del visor de continguts.
2. Per mitjà d’aquesta icona es pot afegir un contingut ja existent. Això és útil si fem diverses activitats en les quals vulguem afegir un mateix visor de continguts.
3. Per mitjà d’aquesta icona es pot crear un nou contingut per al visor.

Introduïm un títol per a l’element, l’anomenarem Descripció de l'activitat. Per a això fem clic en la icona 1. i afegim el text que volíem de títol.

A continuació, introduirem el contingut. Fem clic en la icona 3. i se'ns obre un editor de text, on podem afegir també imatges, vídeos, enllaços, etc. En el nostre cas, hem buscat una imatge en la galeria d'imatges de l'ITE (encara que podem utilitzar qualsevol imatge nostra) i hem introduït un text explicatiu de l'activitat.

center|frame

Veiem que en la part esquerra apareixen nombroses opcions de configuració. En el nostre cas deixarem les que apareixen per defecte i únicament farem clic en el botó Guardar. Aquest és l'aspecte que tindria el visor de continguts que hem creat.


center|frame

Observem que apareix una nova icona Arxiu:im105.jpg en la part inferior, que ens permetrà modificar el contingut del visor si fos necessari.

Afegim una Galeria d'Imatges

Ja hem creat un visor que presenta l'activitat, ara crearem la Galeria d'imatges on l'alumnat podrà pujar les seves imatges.

Per a això, de nou utilitzem la finestra Afegir eina, només que en aquesta ocasió triarem, dins de la secció Gestió de continguts, l'opció Galeria d'imatges.

center|frame

Inserim la galeria d'imatges sota el visor que hem creat anteriorment, i obtenim una nova finestra com aquesta:

center|frame

Ja hem afegit una galeria de fotos a la nostra activitat, el pas següent serà crear tantes carpetes com centres hi hagi en la nostra associació. Suposarem que ens hem associat amb un únic centre d'Itàlia, raó per la qual crearem dues carpetes: una per a fotografies de l'alumnat espanyol i una altra per a fotografies d'estudiants italians.

Per afegir una nova carpeta dins de la galeria, farem clic en el botó Afegir carpeta.

center|frame

Apareix una finestra en la qual posarem un títol i una descripció de la carpeta que estem creant. Una vegada introduïts, fem clic en el botó Guardar.

Hem creat així la carpeta. Al costat d'aquesta apareix ara un botó, Accions que permetrà editar la carpeta (canviar el títol i la descripció), eliminar-la o gestionar permisos.

Repetim el procés i creem una carpeta dins de la galeria perquè l'alumnat italià pugui afegir les seves fotografies.

L'aspecte que tindrà finalment la nostra galeria d'imatges és com el de la il·lustració següent.

center|frame


Afegim un fòrum

Ja tenim dues eines dins de la nostra activitat, la de Visualització del contingut web i la Galeria d’imatges on els alumnes situaran les seves fotografies.

Ara crearem el fòrum en què els alumnes afegiran les seves descripcions. Per a això novament accedim a la finestra Afegir eina, i dins de la secció Col·laboració triem l’eina Fòrum de discussió.

center|frame

Arrosseguem el fòrum perquè aparegui sota la galeria d'imatges.

center|frame

Aquest és l'aspecte del fòrum que acabem d'inserir. Afegirem tres línies de discussió a aquest fòrum: la primera serà perquè els estudiants espanyols deixen les seves descripcions; la segona serà igual només que per a estudiants italians; i la tercera línia serà perquè l'alumnat deixe les seves propostes d'associació entre imatges i descripcions.


Per a afegir una línia de discussió farem clic en el botó Afegir categoria. Ens apareix un formulari per a afegir el títol i la descripció de la línia de discussió del fòrum. Les caselles Permisos > Públic i Llista de correu > Actiu les podem deixar sense marcar. Els permisos es veuran més endavant i la llista de correu fa que rebem un missatge cada vegada que algú deixa un missatge en la línia de discussió que acabem de crear.

center|frame

En fer clic en el botó Guardar tindrem creada ja la nostra categoria dins del fòrum.

Creem pel mateix procediment una categoria perquè l'alumnat italià afegeixi les seves descripcions i una altra perquè els alumnes d'ambdós països deixen les seves respostes i puguin dialogar-hi. L'aspecte final del fòrum seria el de la imatge següent.

center|frame

L'alumnat comença a treballar

Amb aquests elements ja estaria preparada l'activitat de TwinSpace perquè l'alumnat comencés a treballar-hi. Tot el nostre alumnat hauria de portar una fotografia escanejada i tenir preparada una descripció d'ells mateixos. A continuació es proporcionaria la clau d'accés a cadascun d'ells, s'explicaria com afegir imatges a la galeria i com han de ser les intervencions en el fòrum.

Quan es fa aquesta activitat convé assignar un número a cada alumne perquè el títol que se li posi a cada fotografia sigui únicament de la forma Fotografia 1, Fotografia 2, etc.

El primer pas que ha de fer l'alumne o alumna és entrar en TwinSpace utilitzant les claus que li hem donat nosaltres des de la web http://new-twinspace.etwinning.net

A continuació, el nostre alumne o alumna ha d'entrar en la secció activitats, on trobarà l'activitat Qui és qui?

Després de llegir el Visor de continguts on apareix la descripció de l'activitat, haurà d'entrar en la carpeta del seu país de la galeria d'imatges.

center|frame

La imatge anterior mostra l'aspecte del que veuria l'alumnat que entri la carpeta de la galeria d'imatges. A diferència de nosaltres, no pot afegir subcarpetes ni modificar cap contingut: només pot pujar imatges.

Per a això, ha de fer clic en el botó Afegir imatge, i aleshores apareix la finestra següent.

center|frame

Hi ha dos mètodes per a pujar imatges. Optarem pel mètode tradicional, amb el qual ens apareix una finestra com la següent.

center|frame

Es fa clic en el botó Examinar per a buscar la imatge i en el títol l'alumne posarà el número que se li va assignar (per exemple, 'Fotografia 2'). Una vegada fet això, es fa clic en el botó Guardar.

center|frame

Així es pujaria la imatge a la galeria i a poc a poc s'anirien incorporant les de tot l'alumnat.

Una vegada pujada la foto, el següent pas que hauria de fer l'alumnat és anar a la carpeta del fòrum Descripcions de l'alumnat espanyol i afegir un missatge amb la seva descripció.

center|frame

En entrar en la carpeta cal fer clic a Crear nou fil de discussió per a afegir el seu nom i la seva descripció.

center|frame

Es demanaria a l'alumnat que en Assumpte posi el seu nom i en el cos del missatge la seva descripció. Fent clic en el botó Guardar el missatge quedaria afegit al fòrum.

center|frame

Per a aquesta activitat és interessant saber que els missatges publicats en el fòrum tenen sempre el nom de l'autor, cosa que no ocorria amb les imatges. Així queda l'aspecte del missatge que aquesta alumna ha publicat.

Aquest procés el repetirien tot l'alumnat espanyol i italià, per la qual cosa finalment tindríem les carpetes de la galeria d'imatges amb totes les fotografies dels participants, com també les dues primeres galeries del fòrum plenes amb les descripcions dels participants.

El següent pas que ha de fer l'alumnat és investigar les descripcions i associar-les a imatges. Pot utilitzar el fòrum per a fer més preguntes als alumnes del centre associat, fent noves intervencions en la línia de discussió que ha obert cada alumne amb la seva descripció.

Una vegada que un alumne o alumna tingui clar quina imatge va associada amb quin nom, farà una intervenció en el fòrum en la categoria que hem anomenat Qui és qui? i donarà la seva resposta.

Finalment, per a concloure l'activitat, una vegada que algun alumne o alumna hagi encertat ja totes les associacions entre imatges i descripcions, es pot afegir un nou visor de continguts en la part inferior per a confirmar aquestes associacions, com el que s'inclou en la imatge següent.

center|frame

Altres eines

Hem vist en la pràctica guiada com afegir dins d'una activitat les eines Visualització del contingut web, Galeria d'imatges i Fòrum.

Incloem una llista d'altres eines que poden ser-nos útils a l'hora de plantejar-nos les activitats pròpies del nostre projecte. Totes aquestes són accessibles des de la finestra Afegir eina per a incloure-les dins d'una activitat.

Col·laboració

En primer lloc repassem les eines que s'emmarquen sota la denominació Col·laboració, que són eines orientades al treball col·laboratiu. Juntament amb el Fòrum que ja coneixem s'inclouen altres dues eines:

center|frame


  • Blog. Permet incorporar un blog per a cada activitat, és a dir, una finestra on es vagin incloent notícies i novetats de manera periòdica. Una vegada afegit, per mitjà del botó Afegir entrada de blog es poden anar incorporant notícies en aquest blog.

center|frame

  • Wiki. Permet incorporar una wiki a l'activitat, és a dir, una finestra on es puguin incloure dades, referències i, en general, documentació de fàcil accés a través de la web. Una vegada afegida la wiki, l'enllaç Aquesta pàgina està buida. Editeu-la per a afegir text. permet afegir la primera pàgina de la wiki, de la qual es poden enllaçar les següents.

center|frame

Gestió de continguts

La segona categoria que apareix en la finestra d’Afegir eina és la denominada Gestió de continguts.

center|frame

Sota aquest epígraf trobem la Galeria d'imatges i l’eina de Visualització del contingut web, ja explicats en la pràctica anterior.

Una tercera eina relacionada amb la gestió de continguts és la Biblioteca de documents, que és similar a la galeria d'imatges, només que dins de cada carpeta que creem es podran pujar documents (s'accepten diversos formats).

center|frame

El funcionament és similar a l’eina de Galeria d'imatges: es creen les carpetes que s'estimin convenients perquè dins de cadascuna es pugin els documents.


Indicacions

Alguns consells finals a l'hora de planificar una activitat són:

  • Planificar quines eines s’inclouran en cada activitat. No s'ha d'improvisar, sinó veure com volem treballar i deduir quines eines són les més indicades per a fer aquest treball.
  • No saturar l'activitat. No per incloure més eines l'activitat millorarà, ja que podria ocórrer tot el contrari. Convé ser concret i no afegir eines inservibles o que ja apareixen en la Sala de professors o el Racó de l'alumnat.
  • Indicar a l'alumnat de manera clara què ha de fer amb cada eina. No importa dedicar temps perquè l'alumnat entengui com es manegen els elements que inserim en una activitat; una vegada que ho comprengui serà més fàcil treballar.
Eines de l'usuari
Contacte