Documents 3.e: Conèixer companys, trobar socis

De eTwinning

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tornar a la Unidad 3


Contingut

Conèixer companys, trobar socis

eTwinning és una comunitat de professionals amb milers de docents de 32 països europeus. És el lloc perfecte per a conèixer altres companys, intercanviar idees i experiències, discutir-les i desenvolupar projectes amb ells. On i com trobar-los?

Llocs de trobada: Grups eTwinning, Trobades didàctiques, Blog dels Professors 

Aquestes eines ofereixen als professors llocs en els quals reunir-se al voltant d'un tema d'interès comú. Allí trobaràs una varietat d'activitats centrades en aquests temes (fòrums, arxius, xats, activitats d'aprenentatge…). D'altra banda, detectar una preocupació professional comuna i treballar sobre aquesta des del principi és una forma perfecta de trobar un soci i iniciar un projecte.


  Què és: Què hi pots fer:
Sales del Professor
Espais de feina oberts per un temps limitat, amb l’objectiu que els professors utilitzin fòrums per compartir materials, experiències, etc. Qualsevol docent pot obrir la seva pròpia sala o bé afegir-se a alguna que ja estigui oberta. N’hi ha de públiques i de restringides, en què cal sol•licitar admissió.
Intercanviar experiències, materials, dubtes, metodologies; debatre sobre eines, aspectes pedagògics dels projectes, etc. Malgrat que no és pròpiament un espai per cercar socis, hi pots trobar afinitats amb altres docents i contactar-hi fora de la sala.
Grups eTwinning Comunitats de professors centrades en un tema concret. Tenen fòrums, repositori d'arxius, xats… Els temes i els moderadors són proposats pel Servei Central de Suport i pels Serveis Nacionals. Cal sol•licitar l’admissió a l’SCA. Discutir idees, compartir experiències, trobar consells per a desenvolupar el tema tractat en els teus projectes i en la teva pràctica docent habitual. Com en el cas de les sales, no és un espai de cerca de socis, però permet detectar docents amb interessos semblants.
Trobades didàctiques Trobades virtuals curtes i intensives sobre diferents temes. Estan conduïdes per experts i inclouen treball actiu i debats entre els professors. Desenvolupar les teves destreses, aprendre noves tècniques i eines per a usar en la teva pràctica docent, ajudat per experts i en companyia de més professors. Algunes d'aquestes Trobades tenen un límit de places; per això, assegura't de comprovar de tant en tant la secció de “Desenvolupament professional” en el portal del SCA.
Blog dels professors Tant en el portal del SNA espanyol com en el del SCA, hi ha blogs fets per professors i per a professors d'eTwinning. Pots accedir-hi des de les respectives webs o en http://blog.eun.org/etwinning/ (blog del SCA). En el blog europeu, les entrades poden fer-se en anglès, francès, alemany, italià o espanyol. Endavant! Llegeix, comenta, publica… De segur que trobaràs debats i entrades interessants.

 Explorant idees: galeries, connectant opinions

Els perfils dels professors no és l'única cosa que pots veure i explorar en eTwinning. També pots accedir a molts exemples de bones pràctiques, propostes i idees per a projectes, etc. En molts casos, els usuaris poden valorar-los, de manera que compartiran les seves opinions amb la resta de la comunitat. Senzillament, explora un projecte que et sembli atractiu i, llavors, podràs contactar amb els professors que hi han participat. O troba una idea que et resulti interessant i mira qui comparteix la teva opinió. També deixa els teus comentaris i valoracions; d'aquesta manera, altres usuaris podran “seguir-te el rastre”. És un bon punt de partida per a establir contacte amb algú i veure la possibilitat d'iniciar un projecte.


  Què és: Què hi pots fer:
Galeries, cercadors de projectes Les bones pràctiques es fan públiques i es difonen en eTwinning, tant en el portal europeu com en el del SNA. També trobaràs eines de recerca per a localitzar projectes usant diferents filtres (amb twinspace públic, edat, assignatura, idioma…). Navega pels projectes i fes-los un cop d'ull. No només trobaràs moltes bones idees, sinó també els professors que les van tenir. Si un projecte et resulta atractiu, sigui per la seva temàtica o per la forma en la qual es va organitzar el treball, no dubtis a contactar amb els professors. Pot ser que estiguin desitjant començar-ne un de similar.
Kits Els Kits i Mòduls són idees per a projectes i activitats. Pots trobar-les en els portals espanyol i europeu. En el teu perfil pots marcar si vols començar un projecte usant un dels kits disponibles. També poden ser valorats pels professors. A través del cercador de socis pots trobar altres professors que vulguin treballar amb el mateix kit que tu. També pots veure les valoracions que un kit ha rebut i qui les va fer (o valorar-lo tu). Així, pots trobar professors i contactar amb professors que comparteixen la teva opinió sobre qualsevol kit o mòdul en particular.
“eTwinning i jo: el meu Diari" Quan accedeixes al perfil d’un professor, en “el meu Diari” pots llegir-ne les idees sobre la seva participació en eTwinning i el seu projecte. Segons el contingut del Diari, pots fer-te una idea més encertada dels interessos i la manera de treballar d’un professor. Si t’agrada la seva idea de projecte, fes clic en el botó “M’agrada”. Això no implica que hagis de començar aquest projecte amb aquest professor. És tan sol una manera de dir-li a la resta d’usuaris que t’agrada la idea, i d’incloure’t en una llista de professors que comparteixen la teva opinió. També hi pots escriure un comentari.


Buscant socis: cercadors, fòrum

  Si estàs buscant un possible soci, tingues en compte que no tots els professors d'eTwinning participen en els grups, apareixen en les galeries o poden ser localitzats a través de les seves opinions. També pot ser que tinguis una idea molt definida de les característiques del projecte que vols fer: el país o la ciutat del teu futur soci, edat i assignatura… O potser vols anar al perfil d'algú que coneixes (virtualment o en persona) i afegir-lo als teus contactes. Per tot això, les eines següents et seran especialment útils.


  Què és: Què hi pots fer:
Cercador de socis Des del teu escriptori pots accedir a aquesta eina en la pestanya “Trobar socis”. En la recerca bàsica pots introduir el nom d'un professor, d'una escola o qualsevol altra paraula clau. En la recerca avançada, trobaràs diversos filtres que poden combinar-se, incloent-hi l'ús d'un kit (com expliquem abans).


Com a resultat de la recerca, obtindràs tots els usuaris d'eTwinning que coincideixin amb els teus filtres. Fes una ullada a la llista, o introdueix més filtres si tens massa resultats. Podràs convidar qualsevol professor de la llista a ser part dels teus contactes. Usa aquesta eina també si vols afegir una persona en particular.
Cercador Comenius En la pestanya ‘Trobar socis’ pots marcar si vols iniciar un projecte Comenius diferent d’eTwinning. Si fas clic sobre “Disponible per a un projecte Comenius”, t’apareixerà una llista dels professors disponibles. Hi ha moltes possibles interaccions i sinergies entre eTwinning i altres accions Comenius. Pot ser que vulguis començar una associació Comenius, sigui a part o unida d'alguna manera amb eTwinning. Si és així, aquesta és una magnífica eina per a trobar socis.
Fòrum
En el lateral derecho de la pestaña “Encontrar socios” tienes acceso a los foros. Hay dos tipos de foro según estés interesado en hacer un proyecto eTwinning o una asociación Comenius. Cada uno de ellos está ordenado por categorías de edad y una categoría general. Allí, els professors publiquen les seves idees i propostes de projecte. Com veuràs, el fòrum és bastant actiu i apareixen noves entrades constantment. Si fas clic sobre un tema, aniràs al text complet i a un enllaç al perfil del professor. També pots filtrar les entrades per paraules clau.
Si tens una idea per a un projecte i no vols esperar que altres professors visitin el teu perfil, publica-la aquí. O navega per les entrades i contesta les que et semblin interessants. També pots anar al perfil del professor en qüestió i escriure-li un correu.

    

Alguns consells: no sempre és arribar i moldre

Com en qualsevol altra comunitat, hi ha regles de comportament que és aconsellable seguir. D'altra banda, no tots els professors amb els quals contactis han de ser el soci “perfecte” per al teu projecte. De fet, pots conèixer professors el treball dels quals t'agradi, o amb els quals comparteixis opinions o intercanviïs material i, no obstant això, poden no ser una bona opció per a iniciar un projecte; potser l'edat dels vostres alumnes, les assignatures o el tipus de projecte que preteneu fer no són compatibles. Sigues pacient i no et precipitis: tard o d'hora trobaràs algú amb qui puguis treballar. A continuació tens alguns consells per a ajudar-te a contactar amb companys i trobar un soci:

 • No afegeixis ningú sense comunicació prèvia: Si trobes algú amb qui t'agradaria treballar, no comencis enviant-los una invitació per a ser part dels teus contactes. Abans d'això, intenta establir algun tipus de comunicació i comprova que l'altre professor també està interessat. Pots fer-ho en els Grups o en les Trobades didàctiques, contestant una entrada en el fòrum, o enviant-li un correu electrònic.
 • Tingues en compte les diferències culturals: Vés amb compte amb les diferències culturals entre tots els participants. Un mateix text pot ser considerat massa formal o massa informal en diferents països, i paraules com “aviat” poden tenir un ampli ventall de significats més enllà de la seva traducció literal. Sigues clar i raonablement amable quan escriguis i, si llegeixes alguna cosa que no entenguis o no t'agradi, demana que t'ho expliquin abans de jutjar (i estigues preparat perquè t'ho demanin!)
 • Respecta els teus compromisos: Si decidiu terminis per a enviar documents o contestar missatges, intenta respectar-los. Si no pots, almenys escriu un missatge al teu contacte comunicant-li-ho. I si finalment decideixes que no vols treballar amb aquest professor, sigues clar i digues-li-ho. Això és molt millor que deixar-lo esperant el teu proper missatge.
 • Navega per tota la informació disponible: Quan llegeixis una idea que t'agradi, explora els projectes en els quals aquest professor hagi estat implicat; comprova quants són, com treballa… Això et donarà una visió concreta de com es materialitza aquesta idea.
 • Troba les coincidències: Has trobat un soci possible i els dos voleu treballar junts. Abans de començar “de debò” amb el projecte, hi ha una sèrie de qüestions que has de tenir en consideració. Les respostes a aquestes qüestions no han de ser idèntiques, però, almenys, han de ser complementàries, de manera que permetin el treball en col·laboració entre els socis. A continuació se suggereixen algunes d'aquestes preguntes. Potser, elaborar i intercanviar un qüestionari a partir d'aquestes permetrà aclarir molts dubtes des del principi:
  • En quins temes volem treballar junts?
  • Quins objectius vull aconseguir amb el meu projecte eTwinning? Quins objectius tenim en comú?
  • Tenim un enfocament pedagògic similar?
  • En quins idiomes podem comunicar-nos? I els nostres alumnes?
  • Conec el sistema escolar del meu soci? Coincideixen el tipus de centre i els cursos?
  • Si el projecte dura més d'un any el planejarem per a diferents grups d'alumnes o per al mateix?
  • Quins resultats finals busquem?
  • Quines vacances tenim cadascun? És possible el treball conjunt?
  • Quant temps a la setmana / any volem dedicar al projecte?
  • Quines eines TIC volem usar per al treball en col·laboració entre els alumnes?
  • Com implementarem el projecte a l'aula? I com farem que els alumnes hi participin?
  • Com podem posar-nos en contacte fàcilment i ràpidament?
  • Quins canals de comunicació volem emprar (correu electrònic, telèfon, xat…)?

Estàs llest? Has conegut gent interessant i, entre ells, un possible soci? Esteu d'acord a treballar junts i heu vist que és possible? Llavors, és el moment de començar a treballar en el vostre projecte. Bona sort i bon treball!Tornar a la Unitat 3

Eines de l'usuari
Contacte
En altres llengües