Ens trobem al camí

04 
abr. 
2012  |  

Títol: Ens trobem al camí

Etapa educativa: ESO i batxillerat

Assignatura: Interdisciplinari

Imagen_logo_camino

Tres instituts d'Eslovàquia, França i Espanya i un objectiu comú: recórrer el camí de Sant Jaume. Però no van necessitar ni motxilla, ni botes, ni impermeables, ni la credencial del pelegrí, sinó ordinadors, connexió a Internet, una bona biblioteca, mapes virtuals, i, sobretot, molta imaginació, perquè el seu recorregut va ser  virtual.

 

 

 

Els espais de treball van ser un wiki i un blog, que recullen tot els resultats dels vuit mesos de projecte i es converteixen en veritables quaderns de viatge i petites enciclopèdies del Camí, que poden ser consultades per qualsevol pelegrí futur.

El Camí de Sant Jaume va ser el fil conductor i el pretext perquè aquests alumnes practiquessin idiomes, duguessin a terme una autèntica labor d'investigació sobre el patrimoni històric i cultural  i exploressin diferents eines TIC. En el wiki, espai de treball creat solament per a ells, aquests pelegrins virtuals s'organitzen en grups  de diferent nacionalitat i es reparteixen els trams del Camí Europeu de Santiago. Tal com es reflecteix  a les pàgines de discussió del wiki, els equips van gaudir de total llibertat per a decidir com anaven a descobrir el tram, què és el que volien investigar i  les eines TIC que millor s'adequaven per a presentar el seu treball públicament, etc. Van tractar temes molt diversos: des de la riquesa del patrimoni històric i cultural fins a la gastronomia tradicional, com també temes més pràctics del viatge, com l'allotjament, la roba adequada per a fer el tram, la música per a acompanyar-los en el camí, mitjans de transport, webs que es poden utilitzar per a fer reserves d'allotjament, etc. Al mateix temps, van fer comentaris en castellà i en francès tant en el wiki, com en el blog sobre les publicacions dels seus companys dels altres equips.

La destinació final del viatge d'aquests pelegrins virtuals és la ciutat de Santiago de Compostel·la, lloc de trobada per a tots els pelegrins del Camí, la riquesa cultural del qual investiguen i publiquen els resultats en un estupend Prezi:

Per celebrar la fi de la seva aventura eTwinning, s'organitza una videoconferència d'avaluació, en la qual els alumnes finalment comparteixen les seves impressions sobre el projecte en persona. Els professors els ajuden a formular els seus pensaments elaborant una guia de conversa per a la videoconferència, guia que van poder consultar en el blog. PhotoPeach és l'eina TIC triada per a registrar la trobada:

 

I del Camí virtual al real només hi ha un pas. Almenys en el cas dels alumnes eslovacs. El projecte també ha sigut guardonat amb el Premi Nacional eTwinning en aquest país, i després de conèixer el premi, la professora eslovaca i els seus alumnes van organitzar un viatge a Espanya per trobar finalment els seus amics eTwinners de l'IES Poio. La trobada els ha brindat l'oportunitat de practicar espanyol en situacions reals i de dur a terme moltes activitats juntament amb els seus amics gallecs tant dins de l'aula, com fora d'aquesta. I el més important, han recorregut junts l'últim tram del Camí de Sant Jaume fins a Santiago de Compostel·la, i han viscut finalment l'experiència de pelegrins. Com a autèntics periodistes, han vist en la visita a aquesta ciutat una excel·lent oportunitat de conèixer més sobre la cultura espanyola i han realitzat diverses entrevistes als habitants. Fins i tot van ser rebuts per l'alcalde de Santiago de Compostel·la, la qual cosa ha comportat una gran motivació per a ells.

Us deixem amb l'espot publicitari que van realitzar els alumnes d'aquest projecte per promocionar el Camí de Sant Jaume. És una estupenda promoció no només del Camí, sinó del mateix projecte eTwinning.

Els aspectes més característics del projecte Ens trobem al camí poden veure’s en la presentació exposada en el lliurament de Premis Nacionals eTwinning 2012:

 

Embed Embed this video on your site

Enllaços:

Blog: http://pruebacamino1.blogspot.com.es/

Wiki: http://nosencontramosenelcamino.wikispaces.com/

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Contacto Boletín mensual Lo más leído
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning | Proyectos de Colaboración Escolar en Europa
Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado | Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
C/ Torrelaguna 58. 1ª planta, despacho 141. 28027 - Madrid
Tel: 913778377 | Contactar