Inici / Premios eTwinning 2012 / El desafiament de la lectura. Europe: Reading is also the future
.

El desafiament de la lectura. Europe: Reading is also the future

12 
març 
2012  |  

Títol: Europe: Reading is also the Future – Europa: La Lettura è anche il Futuro – Europa: La Lectura también es el Futuro

Etapa educativa: Infantil

Assignatura: Interdisciplinària

Imagen_logo_proyecto_europe_reading"Europe: Reading is also the Future" és el sisè projecte de col·laboració dut a terme pel Colegio de Educación Infantil y Primaria Tremañes de Gijón i els seus amics de la Scuola dell’Infanzia Opera de Noverasco di Opera, Milà, Itàlia.

 

 

 

Per despertar la creativitat dels alumnes d'Infantil que integren aquest projecte es van utilitzar dues idees innovadores: engegar una campanya d'animació a la lectura a Europa i desenvolupar un taller col·laboratiu de creació literària.

A banda d'aquests objectius principals, els professors socis han tingut en compte la integració i relació dels símbols i valors principals de la Unió Europea amb les activitats realitzades al voltant de la lectura. És per això que els gairebé 70 alumnes de 4 i 5 anys d'aquest projecte es familiaritzen amb la bandera de la Unió Europea a través del logotip del projecte i l'himne de la Unió interpretat amb flauta dolça per un grup d'alumnes de Primària que va servir d'acompanyament als vídeos que van realitzar. Tal com indiquen els docents participants, el projecte pretén transmetre el concepte d'una Europa 'unida en la diversitat' i pren la seva inspiració de fonts com: "Mitjançant la lectura ens fem contemporanis de tots els homes i ciutadans de tots els països." (Ode, XV, à l’Académie française).

El projecte compta amb una estupenda planificació que preveu en detall les fases, activitats per realitzar, continguts per generar i la metodologia que es vol emprar. La bona comunicació i coordinació que hi ha entre tots dos centres és evident. Després de sis projectes eTwinning realitzats de forma conjunta, els docents italians i espanyols constitueixen un equip amb un fort esperit de cooperació i coordinació.

El viatge pel món de la lectura comença amb la creació d'equips de nacionalitat mixta, idea que es va materialitzar d'una manera molt original a través de la figura del “corresponsal”; els nens i nenes de Tremañes van tenir un o més “corresponsals” de la mateixa edat a Noverasco. I pot haver-hi una manera millor de conèixer-se que per videoconferència? Per a molts d'ells, era el primer acostament al món de les TIC, de manera que els docents la van assajar diverses vegades perquè els alumnes se sentissin a gust i relaxats quan anessin a conèixer als seus nous amics.

Al bloc del TwinSpace, el mestre Mariano Suárez, un dels membres de l'equip docent del Colegio de Educación Infantil y Primaria Tremañes, parla sobre la trobada: “Només volem destacar com l'ús de les TIC ha canviat la forma i el fons de la participació d'aquests nens en els projectes eTwinning. Realitzar la primera videoconferència de la seva vida ha representat per a ells el descobriment d'una nova forma de comunicació, però també ha permès convertir en "personatges" més reals els seus corresponsals italians. Ha estat un gran encert organitzar parelles de corresponsals, perquè acosta el sentiment d'amistat i el fa més real; tot el grup és amic dels corresponsals italians, però el seu ja és el millor amic del món. En fi, una gran experiència.

L'entusiasme del mestre també ha estat compartit pels nens. Veiem què van opinar alguns d'ells sobre la videoconferència. De Tremañes, el Sergio va confessar: “El que més em va agradar és parlar amb el meu amic Cristian. Al meu amic el vaig trobar a l'ordinador, a la pantalla.” De la seva banda, de Noveresco, el Cristian ens diu: “He vist el meu amic Sergio, és molt guapo. Volia parlar-hi molt, però la mestra em va interrompre... He buscat el Sergio a la classe del costat, però no hi era. La mestra em va explicar que el Sergio és molt lluny i que només el puc veure i parlar-hi amb l'ordinador. He vist Tremañes al mapa… és molt lluny!!

En la primera fase de la seva campanya publicitària d'animació a la lectura a Europa, els eTwinners espanyols i italians es decanten per la creació d'uns cartells fotogràfics publicitaris a favor dels llibres i la lectura. Una idea enginyosa per posar en marxa la fantasia i la creativitat dels nens i nenes dels dos centres socis, als quals es familiaritza amb el treball en col·laboració. Dins de les parelles o petits grups de corresponsals anteriorment formats, cada nen va enviar al seu corresponsal una frase curta per expressar un motiu pel qual és important llegir o una raó per divertir-se amb els llibres. Després, a l'aula es van treballar les frases enviades pels corresponsals fins que es van poder traduir en 70 cartells publicitaris que tenien per objectiu guanyar més adeptes dels llibres i de la lectura. La creació dels cartells ha donat a aquests nens l'oportunitat d'aprendre a respectar les idees dels seus companys i treballar-hi, viatjar pel món màgic de la biblioteca per escollir el llibre adequat per al seu cartell i prendre un primer contacte amb la fotografia. Vegem la història d'un cartell d'animació a la lectura:

En la segona etapa de la campanya publicitària, els nostres protagonistes de Tremañes i Noveresco es transformen ells mateixos en escriptors de contes dins del taller col·laboratiu virtual de creació literària, contes que després publiquen en un llibre digital. Les noves tecnologies els donen suport de nou en la seva aventura literària. La innovadora tècnica triada pels professors ha estat “Bit-contes”: al començament, disposen de 112 “bits” o imatges suggeridores dels quals han de seleccionar-ne només set (2 personatges, 1 paisatge, 1 animal, 1 vehicle i 2 objectes). El taller de creació literària es va iniciar d'aquesta manera: una classe va començar el conte i el va enviar al seu equip corresponsal; aquest el va continuar i el va retornar; un cop rebut el conte, la classe que el va iniciar es va imaginar dos finals possibles i els seus corresponsals van escollir el final i un títol per a la història.

La llibertat de crear el seu propi conte va il·lusionar moltíssim l'alumnat dels dos països i en va despertar doblement la imaginació, ja que, un cop van tenir la història a punt, els nens i nenes també van il·lustrar amb dibuixos originals els seus propis contes, que després es van publicar en format digital. Per materialitzar les seves idees artístiques, els professors els van proposar FlockDraw, una eina que es pot utilitzar de dues maneres diferents: dibuixar i acolorir individualment o en grup, des d'ordinadors diferents, o dibuixar en temps real juntament amb els teus socis en una pissarra digital compartida, mentre pots xatejar i parlar sobre la feina que s'està duent a terme. Aquest projecte ha tret profit de totes dues opcions. D'una banda, les històries disposen de dues il·lustracions alternatives, ja que cada equip va fer els seus propis dibuixos. D'altra banda, l'equip de docents dels alumnes de 4 anys, a l'hora de realitzar la portada del seu llibre digital, va apostar una vegada més per la metodologia de col·laboració, fet que va propiciar que nens i nenes tinguessin la seva trobada virtual amb els socis i deixessin volar la imaginació mentre dibuixaven amb FlockDraw.  

Els professors es van encarregar d'incloure al llibre digital tant la variant en espanyol com la d'italià, de manera que el resultat final és un llibre de contes bilingüe. Vegem una part de l'obra comuna d'ambdós alumnes a Calaméo:

La comunitat educativa ha estat implicada en el projecte des del principi. Les famílies d'alumnes d'Infantil van rebre periòdicament cartes informatives sobre el desenvolupament del projecte, les activitats en què els seus fills i filles estaven implicats, així com sobre les activitats que ells mateixos podien fer per participar al projecte (assistir a l'exposició de cartells, prestar un llibre de la biblioteca municipal, etc.). Igualment, podien seguir la marxa del projecte al bloc Hablamos de literatura infantil, en què van participar activament amb comentaris a les entrades publicades.

El projecte ha culminat amb una exposició de cartells d'animació a la lectura a les biblioteques d'ambdós municipis en els dos idiomes. L'acte d'inauguració de l'exposició va comptar amb la presència dels alumnes autors dels cartells i de les seves famílies, dels mestres responsables d'aquest projecte eTwinning, del director del col·legi de Tremañes, de la directora de la Biblioteca Municipal de La Calzada, de la responsable de projectes eTwinning a Astúries, etc. Per als grans, l'exposició va ser una veritable sorpresa en comprovar que uns nens i nenes que encara no saben escriure i llegir gaire bé intueixen amb la seva candor i ingenuïtat el veritable valor de la lectura i dels llibres. D'altra banda, per als més petits, veure que poden expressar les seves opinions davant el món dels adults i que el seu treball s'exposa en un context propi dels adults (la biblioteca, diaris locals, el bloc) ha representat una experiència extraordinària.

Un cop finalitzat el projecte, els alumnes de Tremañes i Noverasco, aleshores ja amics, es van acomiadar de la mateixa manera que van començar la seva agosarada aventura en el món dels llibres, a través d'una videoconferència.

Conèixer altres alumnes europeus amb una cultura diferent i també el seu idioma, treballar en col·laboració aprenent a valorar i posar en pràctica les idees dels altres, compartir opinions, sensacions i experiències, crear vincles d'amistat entre alumnes i professors de diferents països i fer tot això amb l'ajuda de les TIC ha garantit l'èxit d'aquest projecte eTwinning. Per la seva banda, el mestre Mariano Suárez ens explica les seves impressions: "Alguna cosa del projecte que vulgui destacar? És difícil d'escollir, però si he de fer-lo potser em quedo amb dues sorpreses que em van donar aquests "pirates” de 4 i 5 anys. Em va sorprendre com els va resultar de fàcil i il·lusionador treballar en equips mixtos internacionals, assumint i desenvolupant les idees dels seus corresponsals. També vaig quedar molt satisfet del seu acostament a noves eines TIC: Skype per a les seves primeres videoconferències, FlockDraw en pissarra digital per al dibuix col·laboratiu. És a dir: capacitat per al treball en equip i a distància, capacitat per a la comunicació i la creació mitjançant les TIC. Què més els podem demanar? El futur és seu i eTwinning va ser amb ells, en algun moment de la seva vida, per ajudar-los a trobar-lo. Gràcies per tot això, eTwinning."

Embed Embed this video on your site

Descobreix el projecte i tots els materials creats en els enllaços següents.

Enllaços:

TwinSpace: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p37240/welcome

Bloc Hablamos de literatura infantil: http://infantiltremanes.wordpress.com/europe-reading-is-also-the-future-etwinning-project/

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Contacto Boletín mensual Lo más leído
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning | Proyectos de Colaboración Escolar en Europa
Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado | Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
C/ Torrelaguna 58. 1ª planta, despacho 141. 28027 - Madrid
Tel: 913778377 | Contactar