Inici / Idees / recomanacions / Seguretat en Internet
.

Seguretat en Internet

25 
abr. 
2011  |  
autor_felix_valles_calvo_fuente_iteInternet és actualment un potent mitjà d'informació i, en conseqüència, un indiscutible i ineludible recurs en els centres escolars per dur a terme el procés d'ensenyament-aprenentatge. D'aquesta manera es converteix en un repte del docent actual ajudar els alumnes en el coneixement i aprenentatge dels beneficis i els riscos derivats d'aquest mitjà. 

 

La comunitat educativa troba un nou i apassionant repte: assessorar i ajudar els estudiants a navegar amb seguretat i criteri per Internet.

Presentem algunes recomanacions bàsiques per a un ús correcte d'Internet amb els alumnes:

  • Dissenyar en el centre escolar una política de formació permanent actualitzada.
  • Disposar d'un pla d'educació en seguretat informàtica.
  • Navegar amb els alumnes: ells imiten la conducta del docent; les reaccions i la manera d'actuar davant els diferents elements que apareixen en la pantalla (publicitat, distraccions, recerques, etc.) seran un exemple a seguir.
  • Ensenyar-los a navegar amb seguretat: proporcionar-los unes pautes clares per a dur a terme el treball en Internet i usar filtres de seguretat (Proxy) que controlen l'accés a les  pàgines, i no permetre visitar determinades pàgines filtrades.
  • Mostrar-los llocs web segurs amb continguts i informació veraç i adequada a la seva edat: és convenient facilitar-los visites a pàgines de confiança i adaptades a la seva edat, de les quals poder extreure la informació. Així mateix, cal donar-los pautes perquè puguin contrastar la informació obtinguda.

  • Ajudar-los a reconèixer l’SPAM (publicitat no desitjada) i a escapar d'aquest: cada vegada és més freqüent l'enviament, en grans quantitats, de correu brossa, sms brossa i missatges no sol·licitats, habitualment de tipus publicitari. Això es pot evitar en part, per exemple, no fent clic mai en els correus electrònics comercials no requerits.
  • Parlar freqüentment amb els alumnes  de l'ús i els continguts de  la xarxaMostrar els possibles riscos i analitzar i debatre’n l’abast: Internet no és un tema tabú, es tracta d'un mitjà, una ajuda a través de la qual podem completar o reforçar el treball fet habitualment.
  • Proporcionar-los les eines que els ajuden en el procés d'ensenyament-aprenentatge: el treball amb Internet requereix la formació en l'ús de determinades eines com poden ser els navegadors, gestors de correu electrònic, fòrums, xarxes socials, etc. Cal ensenyar-los a utilitzar amb responsabilitat cadascuna d'aquestes eines perquè puguin obtenir el rendiment necessari.
  • No facilitar en cap cas les dades personals ni l'adreça de correu electrònic: en la xarxa, no tothom és qui sembla ser. Intercanviar noms, fotos, adreces i telèfons, etc. és de vegades necessari, però també és arriscat i cal prendre moltes precaucions.
  • Ajudar-los davant possibles problemes i prendre les mesures necessàries al més aviat millor: fins i tot informar les autoritats competents, si pertoqués. La forma d'afrontar les dificultats els donarà pautes i procediments per al seu treball propi.
  • Establir regles bàsiques per a l'ús de les TIC al centre: l'ús dels ordinadors del centre ha d'estar regit per unes normes bàsiques de cura i respecte. A més, s'han de comprometre a utilitzar de manera correcta i responsable els mitjans que es posen al seu abast. És convenient que un membre de l'equip docent estigui a l'aula d'informàtica per assessorar l'alumne en tot moment i limitar el temps d'ús.

 

Enllaços d'interès:

Navegació segura
Protegeix-los
Pantalles amigues

Guia de xarxes socials per a famílies. CeDeC.

 Fuente Imagen Banco de recursos del ITE cuyo autor es Félix Vallés Calvo

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Contacto Boletín mensual Lo más leído
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning | Proyectos de Colaboración Escolar en Europa
Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado | Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
C/ Torrelaguna 58. 1ª planta, despacho 141. 28027 - Madrid
Tel: 913778377 | Contactar