'Personalitzant' eTwinning
Com a Servei Nacional de Suport realitzem seguiment dels diferents projectes i sovint ens topem amb enginyoses propostes com les que avui us descrivim en aquest article. Per què no crear carnets personalitzats dels alumnes que els identifiquin com a membres actius d’un projecte eTwinning? Augmentaria això la seva motivació pel projecte? Vegem el que ens expliquen diversos professors que han implementat aquesta iniciativa en els seus projectes.
Projecte Young journalists without borders. Centre espanyol participant: CEIP Ventura Rodríguez (Ciempozuelos- Madrid). Docent: Javier Arias Bonell.
Durant el curs 2012-1013 vam participar en un projecte titulat Young journalists without borders, que tenia com a objectiu primordial la millora de les habilitats comunicatives a través de la creació d’un diari digital.
Amb el transcurs dels anys hem anat buscant, des dels nostres començaments el 2005, una major i creixent participació activa de l’alumnat en totes les fases d’un projecte. Les seves iniciatives i propostes han enriquit notablement els nostres projectes, fet que ens ha demostrat als mestres que la creativitat i la motivació no tenen límits, de manera que cal deixar-los prendre decisions.
Una vegada dissenyat el diari, el títol, les seccions i altres mesures organitzatives, els mateixos alumnes ens van plantejar als professors el disseny d’un carnet-passaport de periodista que utilitzaríem en totes les nostres activitats com a reporters, incloent-lo com a “signatura” de les mateixes produccions (notícies, entrevistes, reportatges…) i com a document identificatiu de cara a tota la comunitat escolar.
Des del primer moment aquesta iniciativa va suposar un element molt motivador i va contribuir a accentuar el seu sentiment de pertinença a un grup. Un sentiment que va aconseguir millorar la convivència en fer explícits objectius compartits i treball en comú; però també va ajudar al fet que experimentessin que aquest “grup” anava més enllà de les parets de l’escola i s’ampliava a un “gran grup europeu”. El carnet-passaport va ser una idea suggeridora i aglutinadora mitjançant la qual es van identificar com a membres d’una comunitat.
Els alumnes de tots els països participants (República Txeca, Turquia i Espanya) van crear les seves propostes amb total llibertat creadora però a partir d’unes breus premisses pactades amb ells (que hi apareguessin referències als països, el títol del projecte i alguna al·lusió al terme Etwinning) i es van pujar al Twinspace del projecte en una carpeta creada amb aquesta finalitat.
El pas següent va ser la selecció d’un mateix model per a tots els alumnes/reporters que es va dur a terme mitjançant votació, bastant renyida, ja que hi havia molts esbossos de gran qualitat, realitzada per Skype i mitjançant el diàleg establert en el Pupils Corner.
Tot això proporciona seguretat, confiança, els fa sentir-se importants i promou valors de cooperació i respecte, la qual cosa ens porta a ampliar horitzons, enderrocar fronteres i establir un diàleg intercultural respectant la diversitat lingüística i cultural, que és la base de l’Acció eTwinning.
Projecte Mieux vivre ensemble. Centre espanyol participant: IES Leopoldo Queipo (Melilla). Docents: Francisco Javier Alés Fernández i José Antonio Sánchez Ojeda.
A principis d’aquest curs 2013-2014 sorgeix la idea al nostre centre educatiu que els alumnes comptin amb un carnet identificatiu per tenir a l’abast de la mà les dades d’accés a la plataforma. Vèiem que, a més d’aquest aspecte pràctic, podíem aconseguir diversos objectius: que els alumnes se sentissin part més activa del projecte, que fos un distintiu de la seva participació i de reconeixement entre els seus companys, professors i pares.
Des del blog d'ambaixadors eTwinning, José Antonio Sánchez, el nostre ambaixador a Melilla, va compartir aquesta idea:
… Des del setembre d’aquest curs 2013-2014, els alumnes de l’IES Leopoldo Queipo que participen en el projecte Mieux vivre ensemble disposen d’un carnet identificatiu… Creiem que el fet que els alumnes disposin d’un carnet ha servit de motivació per diversos motius:
1r) Se senten part més activa del projecte, en estar identificats, especialment en els desplaçaments que realitzem periòdicament a la Sala d’Informàtica del nostre centre.
2n) Tenen presents contínuament les seves dades d’accés (nom i contrasenya) al Twinspace.
Figura 1. Descripció del disseny del carnet.
3r) Fan veure a les seves famílies, companys i amics la serietat de les activitats que realitzen.
Convençuts de la seva utilitat, doncs, des del nostre centre educatiu, l’IES Leopoldo Queipo de Melilla (http://www.iesleopoldoqueipo.com/), mitjançant aquest article, es pretén explicar com s’han generat aquests carnets d’una manera senzilla a partir dels carnets del centre educatiu en format digital.
Per aconseguir-ho, s’ha utilitzat la fantàstica eina d’edició fotogràfica GIMP (http://www.gimp.org), que a més de ser multiplataforma, és lliure, és gratuïta, i és actualitzada amb freqüència. Partim, doncs, d’un document PDF generat pel programari del nostre institut, on figuren els carnets del centre educatiu per a cada classe i etapa. Ens n’apareixen, així, sis per pàgina, a punt per imprimir, amb les dades de nom, cognoms, curs, i fotografia dels alumnes. De totes aquestes dades només hem fet servir la fotografia, ja que en el nou disseny ens ha semblat que es presentava una mica pobra la retolació de la resta de dades, i de tota manera únicament necessitem LOGIN i PASSWORD, que es generen automàticament amb un full de càlcul. Això es fa amb cada grup d’alumnes participants en algun projecte eTwinning.
La part més creativa serà el disseny del carnet. Per realitzar-lo hem buscat una simbologia fàcil d’entendre, un disseny agradable i que tingui certa similitud amb els colors i imatges que podem trobar en la web respecte a eTwinning, sempre procurant usar imatges lliures de llicència i drets. En les plataformes eTwinning en podem trobar força, i de fet són les que hem utilitzat per llançar el missatge que ens agrada eTwinning.
Figura 2. Procés de generació de carnets.
A partir del document de carnets del centre com a capa de fons en GIMP, tan sols hem de superposar la capa de carnets dissenyats per eTwinning, juntament amb les dades de LOGIN i PASSWORD, que podem afegir amb l’eina de text de GIMP, com a capes noves. Més tard, si es vol, es poden combinar totes aquestes capes de text, o reutilitzar-les cada vegada que hàgim de generar carnets per a altres grups.
Aquest és un procés senzill, en el qual, fins i tot, es pot fer participar els alumnes en matèries com Informàtica, Tecnologia de la Informació o en matèries de Cicles Formatius com les que s’imparteixen en el nostre centre, fent ús de les TIC.
Ens podem adonar que en poc temps obtenim els nous carnets, a punt per imprimir i ser usats pels alumnes.
Figura 3. Ús de GIMP generant carnets
També cal dir que el nostre ambaixador eTwinning ha sol•licitat en el blog d’ambaixadors que s’automatitzi la creació d’aquests carnets en la plataforma eTwinning, perquè els alumnes puguin crear-los i imprimir-los ells mateixos, després d’haver estat donats d’alta pels seus professors responsables, assegurant-se sempre que es respecta la privadesa de les seves dades.
…Se’ns ocorre als professors que integrem l’equip eTwinning del nostre centre que, tal vegada, l’SNA podria recollir el suggeriment que el sistema generés, automàticament en donar d’alta un projecte, un model de carnet que poguéssim personalitzar inserint camps com el logotip de l’institut, la fotografia i contrasenyes de l’alumne.
Font imatges: Capçal SNA eTwining i imatges facilitades pels coordinadors de projectes descrits.
Perles
- Planificació d’un projecte eTwinning amb Google Docs
- Story Between Pictures
- Mitos de ayer y hoy
- 'Personalitzant' eTwinning
- Un mar de cultures: projecte eTwinning de plurilingüisme a Educació Infantil
- Narrant amb símbols
- Concert pictòric a Aranjuez
- 13a edició del curs eTwinning 2.0: idees de projecte
- Gran col·lecció d'art eTwinning
- 12a edició del curs eTwinning 2.0: idees de projecte
- Alguna cosa més que Matemàtiques
- El Making of d'un projecte eTwinning
- Idees de projecte del curs eTwinning 2.0
- Aprendre jugant
- Activitats col·laboratives per a Llengua i Socials
- Actividades colaborativas para Matemáticas y Ciencias
- Presentarse ¿quién está al otro lado?
- Cómics para el aula
- Las matemáticas aplicadas a la vida real
- Diseñar y planificar colaborativamente un proyecto