Inici / Idees / Perles / Un mar de cultures: projecte eTwinning de plurilingüisme a Educació Infantil
.

Un mar de cultures: projecte eTwinning de plurilingüisme a Educació Infantil

30 
set. 
2013  |  
 

 

header a sea of cultures 2013Us presentem el projecte eTwinning Un mar de cultures, desenvolupat per un grup de treball del CEIP Les Arenes (València). María José García Ruano, una de les mestres participants, ens explica la importància d'aquesta mena de projectes al centre escolar "per a l'acostament dels alumnes a altres cultures" i per complementar el treball d'aula, especialment tenint en compte la implantació de l'anglès a edats primerenques.

 

 

Es tracta d'un projecte eTwinning abordat des d'una metodologia col·laborativa, globalitzadora i basada en el desenvolupament per projectes, en la qual diversos aspectes del currículum es treballen a partir d'una sèrie de problemes o tasques per resoldre en grup. María José ens explica: "Els projectes eTwinning posen a la mà del docent una metodologia idònia per al treball i la consecució de les competències bàsiques. eTwinning significa, fonamentalment, treballar en col·laboració. Aquesta col·laboració es materialitza en la realització d'activitats i productes en comú amb la finalitat de desenvolupar diferents competències en l'alumnat. (...) En un projecte etwinning ideal es treballen d'una manera complementària diferents àrees o matèries, i la recerca d'informació hi juga un paper essencial i es treballen les diferents competències: a més de la lingüística i de la digital, la interacció amb el mitjà, la social i ciutadana, la cultural i artística, etc., al mateix temps que es reforcen les estratègies d'aprenentatge que configuren la competència d'aprendre a aprendre, que ens ha d'acompanyar durant tota la nostra vida."

Demateriales un mar culturas febrer a juny del 2013, el grup de treball ha pogut reunir-se en sessions de treball de dues hores setmanals, la qual cosa ha permès una correcta coordinació amb les activitats realitzades pels socis en la plataforma eTwinning.

 

 

 

 

 


Els mestres participants han fet servir la plataforma eTwinning com a suport de comunicació i per a l'intercanvi i exposició dels materials. A més, el desenvolupament del projecte ha promogut l'experimentació amb variades eines TIC per a l'edició i presentació de materials audiovisuals, com Spreaker. La pissarra digital interactiva i els dispositius mòbils com la 
tablet han estat alguns dels suports de treball i presentació de materials a l'aula.

El grup de participants ha valorat positivament aquesta experiència per haver facilitat l'elaboració materials el desenvolupament dels quals hauria estat impossible sense el treball en equip. Destaquen, a més, l'impacte positiu en l'alumnat, que ha gaudit amb cadascuna de les activitats proposades i els ha permès millorar els seus coneixements i competències.


ACTIVITATS DEL PROJECTE

 

Conte de 'Boni, el peix taronja'el pez boni un mar Elaboració d'un conte sobre un peix anomenat Boni en el qual els alumnes de 5 anys realitzen els dibuixos i fons del conte usant materials diversos seleccionats pels mestres participants. El text resultant es va traduir al valencià, anglès, portuguès i polonès.

 

 

 

Mural de Boni

Mural realitzat per nens de tres anys per al passadís del centre escolar. Elaborat amb unes escumes que enganxaven en contacte amb l'aigua, pintures i tul per emplenar el fons marí. Activitat dirigida i molt gratificant per als nens, per permetre'ls treballar textures a l'aula i aprendre d'una manera lúdica el vocabulari relacionat amb el món marí.

mural pasillo mar de culturas

Racó eTwinning

Racó d'exposició de treballs i activitats eTwinning. Els alumnes de 4 anys van participar en la decoració utilitzant filferros, pintures, plàstics, etc.

rincon eTwinning mar culturas

Vídeos realitzats per al desenvolupament del projecte

Es van preparar diferents vídeos sobre diferents fases d'elaboració del projecte que es van allotjar posteriorment a Youtube i Vimeo i es van enllaçar amb el TwinSpace del projecte.

 

BONI from Mª Jose Garcia on Vimeo.

Espai web del projcte

Es tracta d'un vistós espai col·laboratiu, encara en fase de construcció i realitzat amb l'eina Wix, en el qual es pretén allotjar tots els materials del projecte.

wix materiales un mar culturas

Emissió en Spreaker

Es va realitzar una emissió en directe de ràdio per als socis en la qual els nens van gravar la locució del conte amb un dispositiu mòbil i l'eina Spreaker.

spreaker

Taller d'iPad:

tallerIPadDurant tot l'any els nens van tenir l'oportunitat de treballar en un taller amb 3 iPads aportats per una de les mestres participants, i van poder interactuar així amb aquest dispositiu mòbil i descobrir una nova manera de treballar a l'aula.


 

 

 

 

 

Reproduïm, a continuació, les paraules de María José García Ruano que exposa clarament els beneficis d'aquest projecte per a tota la comunitat escolar:
"Tot aquest esforç és recompensat al veure que els nens gaudeixen i aprenen. Redactar un conte, com és el de Boni, i veure que ells van sent capaços de plasmar amb els seus dibuixos o explicar amb les seves paraules el conte ha estat molt gratificant i els ha permès desenvolupar les seves competències a través d'un projecte sorgit d'una associació entre tres centres europeus. 

Cal destacar que els ha encantat veure's a la pissarra digital en els diferents vídeos i powerpoints, així com a les famílies, ja que hem anat informant els pares del projecte que realitzàvem a Educació Infantil i han estat partícips amb nosaltres en el visionat d'aquests en les diferents reunions mantingudes a llarg del curs.
Sens dubte, és un projecte en el qual imperen els valors de tolerància, igualtat i respecte cap a altres cultures diferents de la nostra. Una cosa molt important al nostre centre, que compta amb una gran diversitat cultural
."

 

Des del Servei Nacional de Suport eTwinning valorem positivament aquest creatiu projecte eTwinning que, des d'una perspectiva lúdica, suscita en l'alumnat de tan curta edat l'interès cap a les TIC i altres realitats de l'àmbit europeu.

 

 

Font i imatges: Projecte 'Un mar de cultures'.


Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Contacto Boletín mensual Lo más leído
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning | Proyectos de Colaboración Escolar en Europa
Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado | Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
C/ Torrelaguna 58. 1ª planta, despacho 141. 28027 - Madrid
Tel: 913778377 | Contactar