Inici / Idees / Eines TIC / La importancia del aprendizaje visual: infografías en el aula
.

La importancia del aprendizaje visual: infografías en el aula

18 
oct. 
2013  |  
 

 

cabecera articulo infografiasVivim immersos en una cultura predominantment visual. Als diferents mitjans de comunicació, a les xarxes socials, així com als diferents suports susceptibles d'aportar informació al públic general, ens topem sovint  amb infografies suggeridores que atrapen  la nostra atenció.

 

 

 

 

Les infografies són esquemes visuals l'objectiu fonamental de les quals és transmetre informació, ja sigui en forma de nombres o gràfics, mapes que mostren relacions espacials entre diferents elements, diagrames de flux o xarxa que reflecteixen les relacions funcionals entre les parts d'un tot o descripcions detallades de processos i procediments.

La diferència més important entre la infografia i la mera exposició numèrica o gràfica de dades és que la infografia explica una història amb una clara orientació informativa i alhora didàctica. D'una banda, proporciona un format de lectura atractiu en el qual el text compta amb el suport d'elements gràfics estimulants a la vista i, de l'altra, facilita la comprensió del procés o esquema descrit. Pensem que el nostre cervell està programat per processar el text d'una forma lineal, on cada lletra constitueix un símbol que necessita ser descodificat, mentre que les imatges són processades de forma immediata i aconsegueixen així una percepció més ràpida dels conceptes. Aquesta característica promou la ràpida difusió i abast de la informació, un aspecte altament valorat avui dia en una societat digital sobrecarregada d'informació que busca fórmules ràpides i efectives per transmetre i intercanviar coneixements.

La immediatesa i efectivitat visual de la infografia per a la transmissió del coneixement és precisament l'aspecte que en determina la idoneïtat per a l'aula. La infografia és un recurs que proporciona al docent varietat i originalitat en la presentació de continguts a l'aula. Un suport atractiu per a l'alumne en una jungla de dades l'assimilació i comprensió de les quals amb prou feines requereix esforç, que fomenta el pensament crític, contribueix a l'organització  d'idees i ajuda a retenir conceptes i processos.

Vegem quins són els passos per elaborar una infografia efectiva i els recursos que necessitem:

claves infografiaefectiva

Cada infografia requereix elements gràfics diferents en funció del contingut triat i el tipus de missatge que volem transmetre. Podem optar pels tipus infogràfics següents i realitzar-hi múltiples combinacions:

Informació numèrica i estadística

Aquesta mena de dades s'han de presentar d'una forma clara i no distorsionada, la imatge ha de facilitar una correcta interpretació i sempre cal citar la font des de la qual s'han obtingut les dades. Hi ha diverses opcions, mostrem aquí les més habituals:

 

art info grafico tartaGràfics de pastís, que indiquen la divisió de parts d'un tot i les seves proporcions, especialment útils  per mostrar percentatges. Hem d'evitar la presentació de nombroses particions, ja que el gràfic resultant esdevindria confús.

 

 

art info grafico lineasGràfics de línies, molt útils per mostrar canvis expressats en nombres durant un període de temps concret. 

 

 

 

 

art info grafico barrasGràfics de barres, per representar un conjunt de dades o valors i conformat per barres rectangulars (orientació vertical o horitzontal) de longituds proporcionals als valors representats. Molt útils per a la comparació de dos o més valors.

 

 

art info grafico areaGràfic d'àrees, semblants als gràfics de línies, però representen gràficament una o diverses sèries de dades. Resulten especialment útils per expressar els canvis que es produeixen en els valors entre les diferents categories de dades.

 

 

art info grafico coordenadasGràfica de coordenades, permeten representar les relacions i funcions i extreure conclusions de forma molt clara.

 



Us poden resultar d'interès els següents recursos gratuïts en línia per realitzar aquesta mena de gràfics a l'aula:

Create a graph

. Disfruta las matemáticas.com

. Infogr.am

.Google Public Data Explorer

.Google Charts

. Hohli

Mapes

Resulten molt útils com a recursos infogràfics per mostrar la ubicació d'un esdeveniment o l'evolució d'un fenomen i la seva dispersió per la geografia.

infografía national geographic

Exemple d'infografia de mapa. Font imatge: National Geographic.com.es  Títol: Caza furtiva de elefantes

Enllaços a recursos útils gratuïts per als vostres mapes infogràfics:

Freemap

250 monumentos del mundo

Statsilk World bank Open Data

Worldmapfinder

Geocommons

Taules

Mitjançant taules podem presentar dades descriptives la visualització de les quals resulta més fàcil quan es col·loquen en columnes que quan usem un gràfic de línies o barres, per exemple, per indicar horaris, distàncies, contrastar dades numèriques de diversa naturalesa, etc.

grafico de tabla

Exemple de taula. Font imatge: Ranking.com

Representació de processos o descripció d'esdeveniments

Són especialment útils quan es vol mostrar un procés, un funcionament o la simple evolució d'un fenomen. També es fan servir per explicar relacions complexes entre diversos elements o fins i tot jerarquies. Hi podem trobar des d'exemples senzills usant un simple diagrama de Venn fins a representacions complexes que requereixen més destreses artístiques i de disseny gràfic.

 infografia-tsunami-chile-580x488

Font de la imatge MC Autor: Patrice Deré

Et poden resultar útils els recursos següents que inclouen un tipus de llicència gratuïta:

Creately

Lucidchart

La introducció de noves eines TIC i la necessitat de visualitzar cada vegada més quantitat de dades ha donat origen a noves formes gràfiques i creatives de mostrar la informació com els gràfics de bombolles, els gràfics de dispersió, de cabals que representen valors que evolucionen i es reparteixen des d'un valor principal, els núvols de paraules, els gràfics de silueta, que utilitzen imatges per representar dades, fins i tot les infografies animades que voregen més l'art que la informació mateixa.

graficos de dispersion burbujas

Exemple de gràfic de dispersió. Font de les imatges: Google charts

infografía eclipse animada

Exemple d'infografia animada. Font imatge: Hiru.com Títol: Eclipse solar

Independentment del tipus que utilitzem, no hem d'oblidar-nos del propòsit didàctic que ens ocupa a l'aula, de centrar-nos en la informació, fer comprensible el que és complex reduint, organitzant i sintetitzant dades, mirant de representar visualment el que puguem, però sempre subordinant el disseny a la visualització correcta del contingut. Mirarem de convertir l'aprenentatge en una història adaptant el vocabulari i complexitat expositiva d'acord amb el nivell dels nostres alumnes, centrant el contingut al voltant d'informació clara, precisa i fiable, basada en fets i citant fonts d'informació.

Hi ha nombroses eines del web 2.0 amb algun tipus de llicència gratuïta que ens poden ajudar a fer els primers passos en el món de la infografia, com ara Piktochart o Easel.ly. Proporcionen una sèrie de plantilles fàcilment editables pel que fa a fonts tipogràfiques, colors i icones gràfiques i formes bàsiques. En general, són eines molt intuïtives, fàcils d'utilitzar, en les quals l'usuari va component la imatge a través d'opcions del tipus drag and drop (arrossega i deixa anar) sobre l'àrea de treball. N'hem volgut provar una, en concret Piktochart, i dissenyar un exemple d'infografia per a l'aula. Us incloem a continuació un breu tutorial perquè aprengueu a usar-la:

 


infografia consejos vida sanaClicant a la imatge següent podreu veure un exemple ampliat de la infografia per a Primària que hem preparat sota el títol 'Consejos para una vida saludable'.

 

 

LA INFOGRAFIA EN ELS PROJECTES ETWINNNING

La infografia és un recurs molt útil per donar vistositat als projectes  eTwinning.

Podem trametre al centre soci una sèrie de dades recopilades pels nostres alumnes, i que després siguin ells els que muntin la infografia, podem compartir un mateix compte i que els alumnes negociïn els continguts i disseny d'una mateixa infografia. Es pot utilitzar també per recopilar el procés de desenvolupament del projecte i les conclusions aconseguides. Per mostrar el resultat de l'avaluació del projecte mitjançant percentatges i representar mitjançant dades gràfiques els aspectes positius i millorables. En fi, les possibilitats són infinites, el límit és en la vostra pròpia imaginació.

 

 

 

 

 

 

FaceBook-handwritten icon

US PROPOSEM UN REPTE

Esperem que l'article hagi servit per estimular el vostre interès per l'ús d'aquest tipus d'eines visuals per a l'aula i us atreviu a provar-les. Si és així, ens agradaria conèixer les vostres propostes creatives i que pugueu intercanviar aquesta mena de materials. Amb aquesta finalitat, us fem una proposta. Us convidem a formar part del nostre grup d'eTwinning a FACEBOOK i que hi pugeu un exemple d'infografia per a l'aula basada en qualsevol contingut curricular de qualsevol etapa o àrea educativa. Prometem recopilar les propostes més creatives que sorgeixin i publicar-les en un futur article al nostre web. Estem impacients per compartir les vostres idees, segur que aconseguiu sorprendre'ns.

 

Font de la imatge de capçalera i imatges de la infografia: Fotocomposicions del Servei Nacional de Suport eTwinning a partir d'imatges d'ús lliure de Freepik, Iconspedia i Clipart-fr.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Contacto Boletín mensual Lo más leído
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning | Proyectos de Colaboración Escolar en Europa
Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado | Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
C/ Torrelaguna 58. 1ª planta, despacho 141. 28027 - Madrid
Tel: 913778377 | Contactar