Inici / Idees / Eines TIC / Ensenyar el teu projecte... més fàcil impossible!
.

Ensenyar el teu projecte... més fàcil impossible!

30 
nov. 
2012  |  
 

 

imagen_webDes del Servei Nacional de Suport eTwinning et presentem algunes eines web 2.0 que et permetran crear llocs web d'una manera senzilla.

Són molts els projectes eTwinning que recorren a aquest tipus d'eines per obtenir una plataforma on els materials i els productes resultants de les activitats es mostrin d'una manera atractiva i perquè la seva difusió quedi assegurada. D'aquesta manera, tots els agents implicats en el projecte (alumnat, docents, equip directiu, famílies, agents externs a la comunitat educativa, etc.) en poden comprovar l'origen, el desenvolupament i l'evolució i fins i tot, com veurem més endavant, participar en l'edició del disseny i dels continguts dels llocs web que alberguen tantes i tantes experiències…

La primera eina a la qual volem fer referència és Webnode i, especialment, a la seva versió educativa, Webnode EDU. Aquesta va néixer com a resultat de la utilització tan estesa de Webnode en els projectes eTwinning. De fet, Cristóbal Gutiérrez, el mànager del projecte, comenta a la pàgina web oficial de l'eina: “Hem observat que algunes de les escoles que participen al programa eTwinning utilitzen Webnode per compartir eines i informacions amb escoles d'altres països. A més, organitzen tallers per ensenyar com es treballa amb Webnode. Aquestes reaccions positives ens van dur a crear un programa per a escoles a la mida de les seves necessitats." Efectivament, Webnode EDU permet la creació de llocs web de manera gratuïta i tan fàcilment que per manejar-la no es requereixen coneixements de llenguatge HTML o CSS. A més, navegant per llocs web creats amb aquesta eina no trobaràs cap mena de publicitat. Un cop completes el procés de registre a la seva pàgina oficial, se t'obre un món de possibilitats per construir el teu web. Pots crear un nombre il·limitat de projectes, amb 1000 MB d'emmagatzematge cadascun. Però com aprofitar tot aquest espai? Webnode EDU t'ofereix els elements necessaris per fer-ho. Però primer has de triar el nom, un eslògan per a la web i una plantilla de les moltes que ofereix l'eina, a la qual pots canviar el nombre de columnes i la disposició dels elements. Tria les pàgines que vols crear i insereix-hi articles, llistes, preguntes freqüents, galeries de fotos i comentaris. A través de l'Explorador d'arxius navega per aquells que vulguis mostrar al teu web i gestiona'ls (copia'ls, esborra'ls, mou-los o canvia'ls el nom). El mateix passa amb l'Explorador d'imatges, que permet canviar-ne la grandària, girar-les i retallar-les. Així, hi pots introduir text, imatges, vídeos de YouTube, Google Videos i altres proveïdors (mitjançant la inserció del codi HTML), àudios, arxius Flash, taules, arxius per descarregar, etc. Afegeix-hi enquestes, fòrums de discussió, mapes de Google, Live Maps i altres, i fins i tot música de fons. Fes-te veure a les xarxes socials incloent al lloc el tauler de fans, el botó M'agrada i l'opció Comentaris de Facebook, els teus tuits més recents i un botó de Google+1.

El més destacat de Webnode EDU és que el docent, amb perfil d'administrador del projecte, pot crear i administrar un nombre il·limitat de classes i donar d'alta tants alumnes com siguin necessaris. Igualment, el docent fa ús de l'eina Gestió de Col·laboradors si vol que tant els alumnes com altres membres de la comunitat educativa tinguin permís per editar el web (permís d'edició) i canviar la configuració del projecte (permís d'administració).

webnodePodem veure exemples de la utilització de Webnode EDU a eTwinning al projecte Fr-esp-it nuestro patrimonio (Fr-esp-it el nostre patrimoni). Un dels resultats tangibles que tenien com a objectiu produir era un espai web per a la presentació de les cultures dels tres països participants, tema central del projecte. I l'han assolit amb escreix perquè el lloc web creat amb Webnode presenta les activitats i els materials realitzats pels alumnes al llarg de tot el projecte d'una manera clara i ordenada, fàcil de visualitzar. Fes-hi un cop d'ull a http://frespit.webnode.it/

La mateixa finalitat de publicació i divulgació dels resultats tenen els llocs web creats al projecte Getting closer. Un d'ells -el d'autoria espanyola- no recull els materials produïts -que es troben al TwinSpace del projecte, al qual ens redirigeix el lloc-, sinó més aviat una descripció de les activitats, imatges, reconeixements, etc. L'altre, tanmateix, es concep com la plataforma indicada per a la mostra de les activitats realitzades de manera col·laborativa per tots els centres participants en el projecte. 

      A_mapa_getting_closer Getting_Closer_LOGO_final_2

       http://gettingcloser.webnode.es/

http://getting-closer.webnode.cz/

La següent eina que descrivim és Weebly, que ofereix un tipus de compte especialment dissenyat per a docents. Caracteritzada principalment per la senzillesa de la seva editora web, consistent a “arrossegar i deixar anar” elements des dels menús fins a l'entorn d'edició, amb aquesta eina el docent pot crear fins a 40 comptes d'alumnes. Igual que passa amb Webnode EDU, el maneig de Weebly és intuïtiu, gratuït i els llocs web creats no tenen publicitat.

Una vegada hagis finalitzat el registre a la pàgina oficial i atorgat un nom al teu lloc web, Weebly t'assignarà una adreça web amb un subdomini de Weebly.com. És el moment de començar a crear el teu lloc web, no sense abans tenir clar quins tres aspectes d'aquesta eina t'anirà bé de conèixer per donar al teu lloc el millor aspecte possible:

  • Elements, és a dir, textos, imatges, vídeos, etc., cadascun d'ells amb la seva pròpia barra de funcions específiques. Selecciona les imatges des del teu ordinador, des de Flickr (assegura't que estiguin sota alguna de les llicències Creative Commons!) o introduint l'URL d'una imatge, en cas que en siguis l'autor/a. Si vols, pots editar les imatges abans d'afegir-les al lloc, ja sigui de manera individual, a través d'una galeria o mitjançant un slideshow.
  • Pàgines i subpàgines del teu lloc web. Pots crear-ne tantes com calgui, fins i tot pots ocultar-les, enllaçar-les a llocs web externs, etc. Però com que no només de pàgines viuen els llocs web, Weebly et permet crear tants blocs i fòrums com vulguis. Per a aquest últim cas, Weebly t'ofereix el fòrum Tal.ki., però és possible que n'utilitzis un altre sempre que pugui ser inserit al lloc mitjançant el codi HTML.
  • Temes: Tria un tema entre els nombrosos que ofereix aquesta eina o vés canviant-los per veure amb quin et quedes finalment, sense que els elements que s'hagin afegit a la pàgina canviïn de lloc. A més, pots editar la imatge de capçalera -d'aquelles plantilles que n'incloguin una per defecte- amb l'eina ImagePerfect que Weebly t'ofereix.

A més, Weebly et permet incloure formularis de contacte, botons de text als quals pots afegir un URL extern, una pàgina o arxiu al teu propi lloc web i una adreça de correu electrònic, enquestes en línia amb PollDaddy, etc. I pel que fa a la integració del teu web amb les xarxes socials, Weebly et proporciona l'URL del teu lloc i la possibilitat de compartir-lo a Facebook i Twitter.

Finalment, cal tenir en compte que, encara que el compte educatiu de Weebly té un espai d'emmagatzematge il·limitat, cada arxiu no pot superar els 5 MB de grandària. Un desavantatge pel que fa a Webnode EDU és que pots crear només dos llocs web amb l'opció gratuïta.

weebly1

En vivo (En viu) és un projecte de col·laboració entre un centre espanyol i un de francès. Els resultats d'aquest intercanvi lingüístic i cultural han quedat plasmats en un lloc web creat amb Weebly. Infinitat d'informació i materials fruit de la feina dels alumnes tenen cabuda en aquest completíssim espai. Així, la difusió i l'impacte del projecte entre la comunitat educativa, entitats locals, altres docents, etc. queden garantits! Comprova-ho a http://etwinningenvivo.weebly.com/

weebly2

En el projecte EUrope, que se centra en la música com a element d'unió entre els països participants, els nombrosos materials que s'han produït es poden incloure en un lloc web, acurat i organitzat com pocs. Navegant-hi, ens fem una idea del procés de treball seguit pels alumnes, el grau de consecució dels objectius i, el millor de tot, la creativitat que han dipositat en les activitats. No esperis més i accedeix a http://europeonetwinning.weebly.com/index.html

Wix és l'eina de la qual ha fet ús Pedro Miguel Fernández Moreno -coordinador d'equips de centre eTwinning i un dels fundadors del projecte Daily News- per crear la revista digital El Pitigall@ del centre del qual és mestre d'anglès de Primària i coordinador TIC, el CEIP San Sebastián (El Boalo - Madrid). Aquesta revista, nova versió de l'edició impresa que va iniciar la seva marxa el 1989, es concep com un mitjà de difusió de les activitats que es fan al centre. A més, tots els membres de la comunitat educativa estan cridats a participar en l'edició i, per tant, en l'enriquiment del seu contingut, al qual contribueix l'elecció d'una eina intuïtiva per crear llocs web amb resultats d'alta qualitat com és Wix.

Només cal registrar-se de manera gratuïta i començar a crear el lloc web, ja sigui a partir de plantilles predeterminades o bé des de zero. De manera similar a les eines anteriorment descrites, amb Wix pots reemplaçar els títols dels menús, triar un fons, canviar els colors i, per descomptat, afegir els elements que desitgis: text, imatges, galeries, àudio, vídeo, Clip Arts, botons i menús. Comparteix el teu contingut a través de les xarxes socials i millora'l amb infinitat d'aplicacions (formularis de contacte, mapes, galeria Flickr, Instagram, etc.).

Al projecte BELL Business Economics Language Learning, els centres participants s'han beneficiat de l'eina que el Centre de Tecnologia de l'Educació del Ministeri d'Educació i de Formació Professional de Luxemburg ofereix als docents, alumnes i altres persones relacionades amb el món de l'educació i la formació al seu país: el creador de webfolios del portal mySchool! Es tracta d'un gestor gratuït de continguts que té per objectiu que els agents abans esmentats puguin publicar llocs web personals, de comunitats, cursos en línia, quaderns pedagògics, etc. Pots accedir al lloc web creat per a la publicació i la difusió d'alguns dels materials del projecte BELL Business Economics Language Learning des de http://comeniusbell.mysite.lu/

Ara que ja coneixes algunes eines del web 2.0 amb les quals crear llocs web amb tan sols uns passos senzills... difon el teu projecte eTwinning i comparteix-lo amb altres docents!

Imatge: fotocomposició a partir de la imatge Cloud computing, a Open Clip Art Library, sota la llicència de Dedicació de Domini Públic

 

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Contacto Boletín mensual Lo más leído
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning | Proyectos de Colaboración Escolar en Europa
Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado | Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
C/ Torrelaguna 58. 1ª planta, despacho 141. 28027 - Madrid
Tel: 913778377 | Contactar