Inici / Idees / Eines TIC / Dissenya els teus propis llibres digitals
.

Dissenya els teus propis llibres digitals

28 
set. 
2012  |  
 

 

librodigitalEls llibres es consideren el material de suport principal per a l'aprenentatge de l'alumnat. El seu format imprès tradicional es va substituint a poc a poc per materials digitals, dissenyats i publicats tant per editorials com per particulars. Tots dos tipus posseeixen actualment un gran potencial pedagògic, si bé són destacables aquells que es distribueixen de forma lliure i gratuïta.

 

 

El Web 2.0 ofereix una gran varietat d'eines que permeten la creació de llibres digitals i la seva posterior publicació a la xarxa, amb la finalitat de compartir-los i crear comunitats al seu entorn. En aquest article repassem alguna d'aquestes eines, fent especial èmfasi en Myebook i la seva aplicació en projectes eTwinning.

Myebook és una de les eines gratuïtes de publicació digital més completes del Web 2.0 perquè permet als usuaris visualitzar, gestionar i crear llibres digitals, fundar i administrar comunitats entorn de les seves publicacions, organitzar els seus contactes i grups i convidar amics. Només cal accedir a la seva pàgina web i registrar-se d'una manera senzilla. Un cop registrats, els usuaris podran gestionar des del seu compte la creació de nous llibres, la gestió de les seves comunitats, els missatges als seus contactes, etc

Myebook, de la mateixa manera que altres eines en línia com ara Scribd, Issuu, Flipsnack, etc., permet crear un llibre digital des d'un arxiu PDF. Després de configurar les opcions de publicació (títol, descripció, idioma, categoria, privadesa, etc.), carregues l'arxiu PDF que desitgis i en uns segons s'ha convertit en llibre digital. Inserir l'URL o el codi HTML que et proporciona l'eina en una pàgina web et permetrà compartir la publicació amb qui vulguis.

pantalla_myebook

No obstant això, la veritable innovació d'aquesta eina és que pots crear un llibre digital des de zero, amb text, imatge, àudio, vídeo i enllaços web. Per fer-ho, l'eina disposa de dos elements fonamentals: l'editora i el visor de llibres digitals. L'editora és realment intuïtiva, com podrem comprovar a mesura que l'anem “potinejant”. Bàsicament funciona “arrossegant i deixant anar”, és a dir, que un cop s'han carregat o importat els arxius, tries el que necessites, l'arrossegues i el deixes anar sobre l'editora. A més, quan fas clic al recurs o àrea que vols utilitzar dins de l'editora, el tauler d'edició canvia i ressalta les opcions que t'ofereix aquest recurs o àrea.

Començar a crear el teu llibre digital amb Myebook és fàcil. Tria un títol, fes una descripció del contingut, determina les etiquetes i selecciona'n la categoria temàtica. A més, pots triar el nombre de pàgines -des de 4 fins a 32- i utilitzar els temes predissenyats o partir de pàgines en blanc. Puja arxius d'imatge (jpg, jpeg, png, gif, bmp), àudio (mp3, wma, wav, ogg), vídeo (avi, mpeg, wmv, mpg, mpe, flv, mov, 3gp) i altres (doc, pdf, txt, ods, odt, csv, rtf, xls, ppt, pps, dot, docx, dotx, pptx, xlsx, zip i swf). Accedeix als teus comptes de Facebook, Flickr, 23, Bebo, Fotobucket i Picasa per afegir fotografies i a Youtube per inserir vídeos. L'editora et permet afegir o eliminar pàgines, seleccionar cobertes que faran de tapes del llibre i fins a 4 tipus de formularis. Mitjançant l'eina “hotspot” pots inserir un enllaç a un URL o a un correu electrònic.

pantalla2_myebookQuan hagis completat el teu llibre, és el moment d'utilitzar el visor. S'hi poden escriure comentaris sobre el llibre digital, fer captures de pantalla, subscriure's, etc. Per compartir el teu llibre digital, copia el codi incrustat que t'ofereix el visor a l'HTML del teu lloc web, enllaça'l mitjançant l'URL o difon-lo directament en nombroses xarxes socials.

A eTwinning trobem nombrosos exemples d'utilització d'aquesta eina versàtil. En el projecte A short Latin Movie (Un curtmetratge llatí), Myebook s'utilitza per elaborar un llibre digital que servirà de guia a tots els participants i com a mitjà de difusió de les activitats realitzades. A través de textos i imatges perfectament maquetats i mitjançant seccions, trobem informació sobre els centres participants, les ciutats, la seva història i patrimoni, tradicions, entrevistes, receptes de plats típics, llocs on comprar, normes de comportament, activitats, etc.

libro_digital_latinmovieEn el projecte The TO BE experience (L'experiència ÉSSER) els alumnes han escrit poemes i dibuixat retrats dels personatges de l'obra de Shakespeare Hamlet, i els han plasmat en un llibre digital amb Myebook. D'aquesta manera han compartit amb els seus socis la interpretació que cadascun fa d'una de les obres literàries més famoses de la cultura occidental.

Com un autèntic compendi de receptes es concep el llibre digital creat pels alumnes del projecte Colours, Sweeteners and Calories in Food Products (Colorants, edulcorants i calories als productes alimentaris). Es tracta d'un llibre fruit de l'aportació de tots els alumnes participants en el projecte, que han plasmat receptes típiques dels seus països en el seu idioma nadiu perquè quedi constància de la riquesa de la cuina europea!

El producte final del projecte Myth and math in the city (Mite i matemàtiques a la ciutat) va ser un llibre digital creat amb Myebook, resultat d'un autèntic treball col·laboratiu entre els alumnes dels dos centres socis: els alumnes inventen i escriuen una història fictícia ambientada a l'edat mitjana, a la qual s'afegeixen fotografies i/o dibuixos. Cada parella escriu només el començament de la història i parelles de l'altre centre la continuen, afegint-hi un component màgic per transformar la història inicial en un mite.

Els alumnes participants al projecte Mediterranean products (Productes mediterranis) han anat un pas més enllà i han inserit àudio al llibre digital creat. Es tracta d'un diccionari multilingüe col·laboratiu que inclou el nom i la pronunciació de tots els productes alimentaris mediterranis en els diferents idiomes del projecte. A més, els alumnes creen un altre llibre digital en què s'inclouen vídeos d'ells mateixos plantejant endevinalles als seus companys socis.

libro_mediterranean

A Internet trobem altres eines que permeten crear llibres digitals, si bé no són tan intuïtives com Myebook. Algunes de les que esmentem a continuació pot ser que tinguin un cert aspecte professional però, en tot cas, ofereixen versions gratuïtes per a l'usuari.

ZooBurst presenta la peculiaritat que els usuaris poden crear un llibre digital a partir d'un món en 3D personalitzat mitjançant gràfics del mateix ordinador o d'una base de dades amb més de 10.000 imatges i materials gratuïts. Igual que Myebook, aquesta eina permet compartir els llibres creats amb la resta dels lectors mitjançant un URL i un codi HTML. Els usuaris també poden mantenir un fòrum per a cada llibre, i proporcionar així un espai en el qual es pugui interaccionar. A més, els usuaris que tinguin una càmera instal·lada a l'ordinador poden experimentar un llibre ZooBurst en realitat augmentada.

Amb SoopBook es poden publicar capítol per capítol llibres digitals i compartir-los amb qui es vulgui. De fet, aquesta eina té un alt caràcter col·laboratiu perquè permet l'escriptura individual o col·lectiva, pública o privada. Quan et registres -de manera totalment gratuïta- disposes d'un escriptori per poder crear les teves històries, una comunitat per compartir-les, fer amics, etc.

L'eina següent -Vook- és una mica diferent, ja que permet crear un llibre digital des de zero, afegint arxius de text, imatge, àudio i vídeo i fins i tot importar fulls d'estil (CSS), però la seva descàrrega s'efectua en format epub i mobi.

No podem deixar d'esmentar algun exemple d'eines destinades a la creació d'àlbums digitals de fotografies amb text. És especialment interessant Mixbook, útil per personalitzar àlbums de fotos, anuaris, postals, calendaris… La utilització de la seva editora d'imatges i l'opció de compartir els llibres digitals a la xarxa són opcions totes dues gratuïtes. A més, és col·laborativa perquè permet crear un projecte de manera individual o en grup, amb accés en línia a la seva editora. Finalment, Bookr permet crear llibres digitals amb imatges exclusivament de Flikcr i després compartir-los mitjançant un codi incrustat per inserir-lo en un lloc web.

Les possibilitats que ofereixen aquest tipus d'eines -i els llibres digitals que s'hi creen- s'adapten a activitats col·laboratives molt diverses característiques de l'acció eTwinning. De manera que ja ho saps... anima't a introduir aquest tipus d'eines a l'aula i no deixis de compartir-ne els resultats!

Font imatge: Imatge superior esquerra- fotomuntatge sobre una imatge de Félix Vallés Calvo, del Banc d'Imatges i Sons de l'INTEF (llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Espanya).

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Contacto Boletín mensual Lo más leído
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning | Proyectos de Colaboración Escolar en Europa
Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado | Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
C/ Torrelaguna 58. 1ª planta, despacho 141. 28027 - Madrid
Tel: 913778377 | Contactar