Inici / Idees / Eines TIC / Desenvolupa la teva creativitat amb els mapes mentals 2.0
.

Desenvolupa la teva creativitat amb els mapes mentals 2.0

23 
des. 
2011  |  

mind-mapping_lParaules, idees, conceptes, tasques, imatges o dibuixos… Tot té cabuda en el disseny dels mapes mentals, probablement, una de les eines que més contribueixen al desenvolupament de la nostra creativitat.

 

 

 

 

 

Tècnica ideada pel científic anglès Tony Buzan, consisteix en una representació estructurada i classificada de qualsevol tipus d'informació, mitjançant la visualització gràfica d'aquesta en un diagrama i la seva disposició de forma radial. Al centre del diagrama es destaca una paraula o idea central i, a partir d'aquesta, els elements de la informació s'agrupen i organitzen segons la seva importància i relació. Les fletxes i els colors sempre han estat un aliat perfecte a l'hora de plasmar sobre el paper aquests mapes mentals, ja que faciliten l'assimilació de la informació que s'hi conté.

Tradicionalment associats a l'estudi i a l'elaboració de resums, pel suport que presten a l'aprenentatge, no es pot pas negar la versatilitat dels mapes mentals. I més si tenim en compte l'explosió recent d'eines en línia que fan més senzilla l'elaboració d'aquests mapes i la seva aplicació a diferents àmbits: presentacions i informes, presa de decisions, creació de nous projectes, solució de problemes, distribució de tasques, etc. Un altre aspecte positiu d'aquestes eines és que permeten la inserció de documents, vídeos, enllaços web, animacions, etc., tant en la idea central com en els diferents nodes que en parteixen. Així es manté organitzada i prioritzada la informació. Ara és possible publicar i compartir amb altres usuaris els mapes mentals via Internet gràcies a les opcions que ens ofereixen aquestes eines.

logos_mindmapping2

Freemind és una eina de programari lliure que permet afegir imatges, fons, enllaços web, etc. als diferents nodes d'informació dels mapes mentals. A més, ofereix la possibilitat d'exportar-los a diferents formats (PDF, imatges, gràfics vectorials, formats web) i compartir-los via Internet. Un cop descarregada de la seva pàgina oficial i instal·lada correctament, podem crear el nostre mapa mental personalitzant els nodes, canviant-ne l'aparença, afegint enllaços a webs, carpetes locals o fitxers executables, relacionant els nodes entre ells, etc. Si vols saber més sobre aquesta eina no deixis de consultar aquest programa d'aprenentatge tan complet de l'Observatori Tecnològic de l'ITE.

Per la seva banda, Cmaptools, una altra eina lliure i fàcil d'instal·lar, a més de tot el que Freemind ofereix, permet canviar la icona per a un enllaç d'un recurs sota un concepte i afegir-hi una llista de discussió. A més, Cmaptools admet afegir anotacions descriptives de text a un mapa, amb la finalitat de recordar dades que no es van usar durant la creació inicial del mapa o per comentar o suggerir alguna cosa en el mapa d'una altra persona. Aquest programa d'aprenentatge dinàmic realitzat per Eduteka o aquest altre de la pàgina oficial de l'eina et permetran convertir els teus mapes mentals en una autèntica xarxa organitzada de dades.

Mindmeister permet crear fins a tres mapes mentals en la seva versió gratuïta —ofereix altres versions segons els destinataris però totes són de pagament. Destaquem aquesta eina pel seu caràcter altament col·laboratiu, ja que els seus mapes poden ser compartits per correu electrònic o a través d'un enllaç segur. El més remarcable d'aquesta aplicació és que els usuaris poden col·laborar sobre un mapa mental en temps real, que es destaquen mitjançant colors les intervencions de cadascun d'ells i poden intercanviar opinions i idees a través del xat de què disposa. Presenta, a més, una interfície molt intuïtiva i mesures per garantir la seguretat de les dades contingudes als mapes. El centre d'ajuda existent a la seva pàgina web oficial posa a la teva disposició les solucions a tots els dubtes que et puguin sorgir en la creació dels teus mapes.

Bubbl.us és una eina completament en línia, no cal descarregar-la ni instal·lar-la prèviament. Només t'has de registrar i podràs crear fins a tres mapes en la versió gratuïta. Consulta aquest videoprograma d'aprenentatge realitzat per Educared per conèixer les característiques de l'aplicació i fixa't en l'exemple de la seva utilització que es mostra a continuació.

L'última d'aquesta llista d'eines és Spicynodes. Després de donar-te d'alta a la seva web pots començar a crear mapes mentals en què pots especificar certs detalls, triar l'estil de la interfície i editar el contingut en nodes de diferents nivells. Finalment, pots previsualizar-ne els resultats, obtenir codi HTML o incrustat (embedded) amb la finalitat d'inserir-los en un lloc web o en un bloc.

I és que els mapes mentals han estat sempre molt recurrents en l'educació, exerceixen un paper important en diferents àmbits pedagògics i, per descomptat, poden ser de gran utilitat en els projectes eTwinning en un context col·laboratiu. Trobem exemples de la seva utilització en el projecte En la red que no te pesquen. En aquest cas, s'ha recorregut a l'eina Spicynodes per recopilar d'una manera organitzada les tasques que ha ocupat cadascun dels centres participants —dos d'espanyols, un de portuguès i un altre de suec—, tant les dutes a terme per cadascun dels centres com les comunes i col·laboratives. Atès que aquesta eina permet adjuntar en cadascun dels nodes documents, imatges i sons, resulta veritablement senzill visualitzar les fases, activitats i resultats d'aquest projecte excel·lent. A manera d'exemple d'ús de l'eina, pots veure una de les pàgines d'activitats del Twinspace del projecte.

spicynodes_red2

A Celebrating eTwinning Football Across Europe es va dur a terme una de les activitats fent ús d'aquesta mateixa eina. En concret, els alumnes havien d'investigar sobre la vida dels futbolistes de més renom del seu país. Així, la infància, la carrera esportiva, els gustos i aficions, etc. d'aquests personatges van quedar plasmats en diferents nodes que permetien a l'alumne participant visualitzar els resultats de manera clara i estructurada. Fes un cop d'ull a aquest mapa mental al Twinspace del projecte.

spicynodes_foot3

Els mapes mentals tenen múltiples aplicacions a eTwinning, i es poden fer servir en el disseny, desenvolupament i avaluació dels projectes, plasmant-hi aspectes que es poden tenir en compte i incloure en l'informe d'estat, la proposta de projecte, el procés de coneixement mutu entre docents socis, el projecte de treball, l'informe de seguiment, etc.

Font imatge: Foter  

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Contacto Boletín mensual Lo más leído
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning | Proyectos de Colaboración Escolar en Europa
Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado | Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
C/ Torrelaguna 58. 1ª planta, despacho 141. 28027 - Madrid
Tel: 913778377 | Contactar