Inici / Idees / Eines TIC / Introdueix el vídeo a l'aula!
.

Introdueix el vídeo a l'aula!

26 
maig 
2011  |  

grabar_videoEl vídeo constitueix un excel•lent recurs didàctic que pot ser utilitzat a l'aula de moltes maneres.  En un projecte eTwinning poden servir entre altres coses per a presentar-se als seus companys socis,  mostrar el desenvolupament d'activitats, documentar el procés de treball i la formació de grups, difondre aspectes típics de cada país, etc.

No és necessària una càmera professional de vídeo per a enregistrar, vivim envoltats de dispositius amb càmera incorporada: mòbils, càmeres de fotos digitals, iPads... La seva qualitat no és professional, però permet fer estupends projectes escolars. I el millor de tot és que els alumnes són experts en el seu ús, et podran ajudar amb això.
Precisament per la capacitat que tenen els vídeos per a ser utilitzats en innombrables  tipus de pràctiques educatives, en aquest article et mostrarem algunes eines que us permetran a tu i als teus alumnes editar-los d'una manera senzilla:

Windows Live Movie Maker és una aplicació gratuïta de Microsoft que forma part del paquet d'aplicacions Windows Live. Permet crear  pel•lícules i animacions de manera senzilla i ràpida i amb un aspecte professional, a partir de vídeos i imatges importats des del PC o des de qualsevol altre dispositiu. Amb aquesta pots editar la teva pel•lícula, afegir-li transicions i efectes i acompanyar-la d'una banda sonora també editable.  A més,  aquesta eina et permet publicar i compartir la teva pel•lícula –una vegada finalitzada i amb l'opció de passar-la a alta definició–, a les xarxes socials, pujar-la al teu compte de YouTube o enregistrar-la directament en DVD encara que per a això hauràs de registrar-te en Windows Live. Si no vols això, pots guardar la pel•lícula i pujar-la directament a YouTube o Vimeo des d'on podràs inserir-la en un blog, wiki, en el TwinSpace, etc.
Per als usuaris de Linux, l'alternativa a aquesta eina és Cinelerra,i per a Mac el conegut iMovie, caracteritzat per la seva simplicitat quan efectua les tasques d'edició de vídeo solament tocant i arrossegant.
L'editor de vídeo de YouTube és una aplicació gratuïta en línia disponible quan creïs un compte de Google. S'accedeix des de www.youtube.com/editor.

Una vegada que hi has entrat, pots editar els vídeos pujats des del teu compte, combinar diferents clips i afegir-los transicions. Aquesta eina permet, a més, canviar l'àudio i afegir música directament des de les llistes de cançons de YouTube (encara que aquesta opció inclourà publicitat, millor pujar la música des del teu ordinador). I el que és millor, aquesta aplicació et possibilita incloure en els teus vídeos anotacions, en forma d’enllaços a altres vídeos, canals i llistes de reproducció o fins i tot crear narrativas de vídeo interconectadas.

D'altra banda, els usuaris podran trobar i visualitzar els teus vídeos més fàcilment gràcies a la descripció que pots proporcionar en relació amb el seu contingut.  Una vegada acabat el vídeo, podràs compartir-lo pujant-lo al teu canal de YouTube. En general, l'editor de vídeo de YouTube és molt senzill d'utilitzar, però requereix una bona connexió a Internet.

 

Aquestes eines ofereixen la creació i edició de pel•lícules tant a partir d'imatges en moviment (clips de vídeo) com d'imatges fixes. A més a més, també hi ha unes altres aplicacions en línia específiques per a la combinació d'imatges, que donen com a resultat final presentacions animades i dinàmiques.
Entre aquestes podem destacar Photopeach, una eina per a la creació d'històries a partir d'imatges pujades des del teu ordinador, Picasa o Facebook

i en les quals pots incloure títols i comentaris. Podràs animar les teves presentacions amb música de fons, i et permetrà buscar en Youtube el tema que vulguis afegir. Un exemple de la utilització d'aquesta eina en un projecte eTwinning el trobem en Teaching each other: amb Photopeach es duu a terme la presentació dels alumnes i els centres participants en el projecte.

 

Animoto és una eina en línia que permet convertir les teves imatges o unes altres extretes de Facebook,Flickr, Picasa, Photobucket y SmugMug en vídeos, als quals es poden afegir textos i música, siga pujada per vosaltres mateixos en format mp3 o triada de la col•lecció de cançons que l'eina ofereix. Una vegada creat el vídeo, pots compartir-lo en Facebook i YouTube, penjar-lo en el teu blog o passar-lo a DVD. Aquesta eina està disponible en diverses versions, una de gratuïta i dues de pagament. La gratuïta –Animoto Lite– permet la creació d'un nombre il•limitat de vídeos amb una durada màxima de 30 segons cadascun d'aquests. En el projecte Bookraft s'utilitza aquesta eina per a mostrar articles de moda dissenyats pels alumnes.

 

Youtube també ofereix eines en línia per a la creació d'animacions, mira aquest interessant article Crea les teves pròpies pel·lícules en Youtube... sense necessitat de càmera.

Com veus, la creació de vídeos amb finalitats educatives s'ha convertit en una tasca cada dia més senzilla, gràcies a la quantitat d'eines en línia gratuïtes de què disposem i a les múltiples opcions que aquestes ofereixen a l'hora d'editar-los. A més, pots crear els vídeos des de zero enregistrant els teus propis clips de vídeo, barrejar-los amb imatges, afegir-los textos, descripcions... Una infinitat de possibilitats per a una de les eines didàctiques més versàtils i il•lustratives. Vols més idees per a utilitzar la càmera amb els teus alumnes? Fes-li una vistazo a 45 Interesting ways to use your pocket camera.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Contacto Boletín mensual Lo más leído
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning | Proyectos de Colaboración Escolar en Europa
Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado | Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
C/ Torrelaguna 58. 1ª planta, despacho 141. 28027 - Madrid
Tel: 913778377 | Contactar