Inici / Idees / Eines TIC / Zunal, la reina de les Webquests
.

Zunal, la reina de les Webquests

06 
maig 
2011  |  

menu_webquestAplicable a qualsevol nivell educatiu i matèria, la webquest constitueix una autèntica guia destinada a organitzar i orientar el treball d'alumnat i professorat. Dóna la possibilitat de suggerir i plantejar un treball ben estructurat, clar i creatiu, amb tasques destinades a millorar les competències de l'alumnat per al maneig, síntesi, avaluació, classificació i organització de la informació.

Les activitats incloses en aquestes poden plantejar-se a curt termini (no més de tres o quatre classes, raó per la qual també es podria recórrer a lesMiniquests) o a llarg termini (una setmana, un mes o més).

zunal_copy

Les webquests tenen una estructura fixa: la introducció ha de proporcionar a l'alumnat d'una manera clara i motivadora les pautes i orientacions de la tasca que han de desenvolupar. Aquesta  es concep com el resultat del treball fet en la webquest, que es pot materialitzar en vídeos, presentacions multimèdia, pàgines webs, etc. Però per a dur-la a terme, l'alumnat ha que seguir els passos d'un procés, facilitat per la gran quantitat de recursos digitals seleccionats pel professorat. L'avaluació del treball per part de l'alumnat té gran transcendència en el model de la webquest  i precedeix a la conclusió i reflexió d’aquest.

Podem trobar exemples d'utilització de webquests en projectes eTwinning en An ET(winning project) between us i en Searching twelve labors to Hercules, usades com a punt de referència perquè els alumnes veiessin la idea global del projecte, i no solament una successió de tasques.

 

Una webquest pot crear-se de moltes maneres: mitjançant una wiki, un Google Sites, o programant directament amb HTML. No obstant això, una alternativa més senzilla és generar-la mitjançant un programari en línia i gratuït com Zunal.

Aquesta eina permet dissenyar una webquest amb pàgines il•limitades i disseny atractiu a partir de 100 plantilles disponibles. La interactivitat i el caràcter multimèdia els proporcionen els arxius i vídeos que pots adjuntar de Youtube y GoogleVideos, mapas de Google i jocs.  

Zunal possibilita la creació d'una webquest en forma de prova i l'obtenció d'una vista prèvia abans de publicar-la. Pots gestionar la privadesa dels seus continguts, ocultar o mostrar les diferents pàgines que la formen.
Potser un dels aspectes més útils de Zunal és la possibilitat d'avaluació del treball fet per l'alumnat a través de les rúbriques, que en forma de plantilles modificables són concebudes –en termes generals– per a aconseguir una millora en els processos d'ensenyament i aprenentatge. En l'activitat Old games in Sicily-Catalonia podem veure’n un exemple.
Per tant, ja ho saps, si vols una bona eina que et permeti desenvolupar tota la teva creativitat i la dels teus alumnes, fes-li una ullada a les referències següents sobre les webquests com a recurs didàctic: una web molt il•lustrativa creada pel grup de treball Weblinex en el CPR Don Benito-Villanueva i un article de l'Observatori Tecnològic de l'ITE. Si, a més, vols aprofundir en el maneig de Zunal no deixis de visitar el tutorial de la seva pàgina oficial i aquests videotutorials.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Contacto Boletín mensual Lo más leído
TwitterFacebooke-mail Pots contactar amb nosaltres a través de Facebook, Twitter o per correu electrònic.

boletin_noticias_49x49

Vols rebre informació sobre campanyes, cursos, projectes? Subscriu-te al nostre butlletí mensual i rebràs en el teu correu electrònic totes les novetats

Servicio Nacional de Apoyo eTwinning | Proyectos de Colaboración Escolar en Europa
Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado | Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
C/ Torrelaguna 58. 1ª planta, despacho 141. 28027 - Madrid
Tel: 913778377 | Contactar