Explora el món amb Google Earth i Google Maps
Google Maps ofereix imatges de mapes desplaçables i rutes entre diferents punts. Permet a l'usuari introduir una adreça, una intersecció o una àrea en general per a buscar i obtenir instruccions per a arribar a un lloc. En la seva faceta més col·laborativa permet navegar lliurement per qualsevol lloc de la Terra i enganxar sobre aquest diversos tipus d'informació (topogràfica, demogràfica, històrica i cultural, entre d’altres) mitjançant textos i imatges.
A tot això, el complement Google Earth afegeix la possibilitat de visualitzar imatges 3D, de satèl·lit, o del relleu, seguiments GPS o fins i tot explorar els oceans.
Usant aquestes eines els alumnes contextualitzen diferents tipus de coneixement, al mateix temps que usen una eina visual i de fàcil ús, que, a més, afavoreix el treball col·laboratiu. Mostra d'això és la utilització que en diversos projectes eTwinning se n'ha fet:
- Google Ma
ps pot ser útil per a donar a conèixer les ciutats als socis e uropeus d'una manera molt atractiva i visual, com en el projecte No frontiers!, en el qual plantegen una gimcana matemàtica.
- En el projecte An ET (winning Project) between us, han elaborat un mapa col·laboratiu amb imatges de les localitzacions de monuments romans i neoclàssics a Europa.
- En European Cities: past and present els alumnes espanyols participants en el projecte ensenyen als seus socis com arribar a Madrid a través de Google Earth.
- També en 4 countries, 4 maths trobem una activitat - Green areas in our cities- en la qual, amb l’ajuda de Google Maps, els alumnes han calculat la superfície de les zones verdes de la seva ciutat.
- Els alumnes del projecte The diary of Syrius' travels han utilitzat Google Earth per a ajudar a l'eruga Syrius, que viatja per tot Europa amb el seu GPS, a trobar les coordenades i localitzar els llocs que no ha visitat encara.
- En Getting Closer els alumnes –espanyols i finlandesos– constituïts en grups de nacionalitat mixta, havien d e trobar-se amb els membres del seu mateix equip, a través de diferents rutes des de la seva ciutat d'origen fins a la del soci. Cada ruta, traçada en Google Earth, constava de 30 llocs als quals s'anava accedint a mesura que es guanyaven punts en jocs duts a terme a aquest efecte. I pel camí, els nens anaven escrivint un quadern de viatge.
- En l'activitat Problema del viatger del projecte Maths and Earth els alumnes han investigat la ruta més curta perquè un viatger fictici arribi a un lloc, han calculat els punts i les distàncies.
Aquests i altres exemples donen mostra que a
questes eines, concebudes inicialment com a sistemes d'informació geogràfica, poden ser perfectament aplicables en l'ensenyament de Geografia, Història, Matemàtiques, Llengua, etc. Una bona manera de motivar els alumnes i facilitar la contextualització i visualització de continguts.
Pots veure més idees per a aplicar l'eina a l’aula en la presentació 15 Interesting Ways* to use Google Maps in the
Classroom. No deixis de fer-li un cop d'ull als tutorials de Google Maps i Google Earth.
Articles relacionats
Eines TIC
- Uso de mapas mentales para estructurar la información
- Dale la vuelta a tu clase con eTwinning
- Ús responsable de recursos d’Internet
- Comunitats d’aprenentatge: eTwinning
- Programació a l’aula amb eTwinning
- Enginy i talent eTwinning: Presentacions amb Emaze
- Ingenio y Talento eTwinning: Cacoo para integrar diagramas en proyecto eTwinning
- La importancia del aprendizaje visual: infografías en el aula
- Enginy i Talent eTwinning: utilitzar Pinterest en un projecte eTwinning
- Enginy i talent eTwinning: presentacions eines 2.0 Conferència Lisboa 2013