Documents 2.a: Portal del Servei Nacional de Suport

De eTwinning

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tornar a la Unitat 2

Servei Nacional de Suport: www.etwinning.es


El portal ofereix a qualsevol usuari, tal com s’assenyalava en l’anterior apartat Informació i notícies, Idees i experiències, Assessorament i ajuda i Eines de recerca.


Contingut

Pàgina d’inici


Està distribuïda en 4 franges horitzontals. Analitzarem les funcionalitats de cadascuna d’aquestes per separat. És important que identifiquis cada icona i imatge amb l’acció i/o el contingut que té associats; d’aquesta manera estalviaràs temps en la recerca d’informació i documentació i en l’accés a la plataforma de treball, al mateix temps que perceps el grau d’importància de cadascun d’aquests.



Desglossem detalladament cadascuna de les parts assenyalades.


Capçalera.

Part del portal que queda immutable al llarg de totes les seccions que el formen.


En la capçalera cal fixar-se en la part superior dreta, en les paraulas Welcome, Benvingut, Ongi etorri, Benvido y Bienvenido, i també en el requadre Enllaços ràpids.
  1. Idiomes. Versions del portal en totes les llengües cooficials de l’estat, a més de l’anglès. Com que el portal és molt recent i està en actualització contínua, és possible que et trobis amb textos, paràgrafs o paraules sense traduir.
  2. Enllaços ràpids. En fer clic en aquesta icona s’obre un panell amb fons negre que disposa de tres carpetes grogues: 



D’esquerra a dreta:
. Tutorial eTwinning. L’enllaç ens porta al curs de formació eTwinning 2.0, és d’accés lliure per a qualsevol usuari que el vulgui utilitzar.
. Escriptori eTwinning. Aquesta icona dóna accés a la plataforma virtual eTwinning, a l’Escriptori personal. En la propera unitat veurem com obtenir un nom d’usuari i una contrasenya.



. Contacte. Adreces de correu electrònic a la disposició dels docents perquè es comuniquin tant amb els membres del SNA com amb els representants eTwinning en cada Comunitat Autònoma.
En fer clic sobre la imatge, 

apareixeran tres opcions:




1.-  Assistència i informació. Petició al SNA d’informació general sobre el programa i consulta de dubtes, i també comunicar-li qualsevol problema sobre el funcionament de la plataforma, el desenvolupament d’un projecte, la recerca de socis, etc.
Nota: El destinatari d’aquest missatge és asistencia@etwinning.es

2.- eTwinning a les CA. En fer clic sobre l’enllaç que hi ha sota aquest rètol, apareix la llista dels representants eTwinning en cada comunitat autònoma, enllaçats amb la seva adreça de correu electrònic perquè et puguis posar en contacte amb ells i els facis les consultes que estimis oportunes. Has de dirigir-te a ells especialment en el cas que estiguis interessat en el reconeixement de crèdits de formació per a un projecte eTwinning. Tractarem això més endavant.

3.-  eTwinning a la Xarxa. Pots seguir l’últimes notícies publicades al portal nacional a través de TwitterImage:Franja inferior d u2.JPG, FacebookImage:Franja inferior e u2.JPG , Scoop.it Image:Scoopit.png, Pinterest o sindicar-te amb RSS Image:Franja inferior f u2.JPG per estar al corrent de les novetats. En aquest últim cas, rebràs la informació en el teu Lector RSS (Lector de feeds).  

L’apartat contacto que acabem de veure és el mateix que apareix a la franja inferior.


Cos central



És el nucli del portal, l’espai que dóna accés i difusió de notícies, experiències, articles, projectes destacats, perles, concursos, eines… i de forma puntual, un altre tipus d’informació o materials de rellevància per a tots els usuaris eTwinning.


Pestanyes. En la part superior estan situades les quatre pestanyes, anomenades també seccions (marcadors d’accés a blocs de continguts), que contenen tota la informació i els documents rellevants per a la participació i “gaudi” en eTwinning:


Cercador. A la dreta de les pestanyes hi ha el cercador


No es tracta d’un Cercador de Socis o de Projectes; fa una recerca en el lloc web en relació amb la paraula clau que s’introdueix i el resultat és una llista d’articles en els quals apareix aquesta paraula. Així, si escrivim col•laboració,


ens dóna el resultat:


En el cercador pots posar més d’una paraula però, en total, no més de 20 caràcters (comptant els espais en blanc). Més endavant en aquesta unitat veuràs que hi ha articles classificats per etapa educativa, matèries, etc., la qual cosa en facilita la recerca.

Últims articles i notícies. Aquest mòdul és especialment dinàmic, per tant, és convenient que el vegis regularment; aquí es publiquen les últimes notícies relacionades amb eTwinning (convocatòria del curs eTwinning 2.0, convocatòries de premis, concursos d’activitats, campanya Tornada al Col•le, etc.) i els últims articles escrits. Normalment són visibles 5 notícies i/o articles. Per a veure el contingut complet d’una notícia o d’un article, fes clic sobre el títol. A més, apareixerà un altre tipus d’informació que comentarem més endavant.

En tots els mòduls del portal, els articles apareixen en ordre cronològic invers; es veuen els més recents.

Per a poder llegir notícies anteriors, n’hi ha prou amb fer clic sobre l’enllaç Veure totes les notícies o el títol de categoria  Últims articles i notícies.

  • Avui en eTwinning.Últimes dades de participació d’Espanya en eTwinning: nombre de projectes actius, nombre de centres escolars inscrits i nombre de professors registrats en la plataforma virtual.
  • Projecte del mes. Amb periodicitat aproximada d’un mes, es publiquen aquí projectes que destaquen per la seva qualitat, bé en el seu plantejament inicial, la metodologia aplicada, els seus productes finals o per alguna activitat concreta.  

A més d’aquests mòduls fixos, pot aparèixer un altre tipus d’informació.


Franja inferior.


D’esquerra a dreta, observem:


1.- Butlletí eTwinning. Si et subscrius a aquest butlletí mensual, rebràs en el teu correu electrònic informació sobre cursos, campanyes, projectes i novetats sobre eTwinning. No conté publicitat i, quan vulguis, pots donar-te de baixa amb un simple clic en el botó Deixar de rebre el butlletí.



 2.- Portal europeo. Dóna accés al portal del SCA y al formulari de preinscripció en la plataforma virtual.




Nota: Tot el procés relacionat amb la fase d’inscripció/registre en la plataforma virtual es veurà en la unitat 3.


3.- Guía eTwinning. Una guia ràpida amb informació bàsica sobre el programa eTwinning, què és i què ofereix. És molt útil per a una primera aproximació.

4.- Contacte. Les funcions de la quarta icona es corresponen amb les que ja s’han vist en la Capçalera (1.1) .


Peu de pàgina


Es disposa en quatre pestanyes i ofereix l’últim comentari publicat per Twitter_SNA en Twitter, contacte amb el SNA, accés a la subscripció al butlletí mensual i, finalment, una llista dels articles més llegits.  



La documentación de esta unidad queda resumida en las siguiente animación:

Vegeu en pantalla completa 



Projectes


Els mòduls d’aquesta secció estan relacionats amb projectes eTwinning amb participació espanyola ja iniciats, actius o no. Es mostren projectes destacats, projectes premiats, els últims projectes inscrits en la plataforma virtual... A més a més, aquesta pàgina disposa d’un Cercador de projectes que filtra, entre altres camps, per matèria, cosa que permet obtenir de manera fàcil i ràpida una relació de projectes vinculats a la matèria que imparteix un docent i que poden ser una guia per a la planificació d’un nou projecte.



Presentació

2.1 S’alternen 4 diapositives associades a articles sobre projectes destacats, atractius i amb caràcter innovador.


Icones

  • Benvingut a eTwinning. Aquesta icona porta directament al formulari d’inscripció en la plataforma virtual real. Encara que desenvoluparem més endavant aquest contingut, els alumnes del curs disposen d’una plataforma de formació/pràctiques on poden inscriure’s i tant les seves dades com les seves accions quedaran invisibles. Les dades poden ser fictícies. No obstant això, en la plataforma real, es verifica que cada usuari inscrit sigui docent i que les dades facilitades sobre ell i el seu centre escolar són reals.


  • Escriptori eTwinning. Per a professors que ja estan inscrits en la plataforma virtual real. Accés a l’Escriptori personal eTwinning. Introduint aquí el nom d’usuari i la contrasenya s’accedeix a l’Escriptori del professor.



  • Benvingut al TwinSpace. Accés als TwinSpace dels projectes en què participa l’usuari. Es requereix nom d’usuari i contrasenya.



Mòduls

  • Projectes destacats. Llista de treballs que destaquen per la seva creativitat, innovació, la metodologia emprada, la col•laboració entre els socis, la integració de les TIC o altres característiques.


  • Premis eTwinning 2012. Relació d’articles sobre tots els Premis Nacionals i Europeus eTwinning concedits en l’edició 2012 com també els concedits en l’edició de 2011 i 2010. Es tracta d’articles sobre el projecte en els quals se’n ressalten els aspectes més excel•lents. El llenguatge utilitzat en la redacció de l’article pot ser literal o figurat.


  • Últims projectes registrats. Mostra una fitxa pràctica dels últims projectes amb un soci espanyol inscrits (objectius, el procés de treball, els resultats esperats, la forma de comunicar-se entre els socis...). Poden ser una font d’idees per a un projecte futur.


  • Cercador de projectes. (En el resultat de la recerca només apareixeran projectes amb participació espanyola). Si es coneix el títol d’un projecte, el centre on es desenvolupa o el docent que hi participa, n’hi ha prou amb posar en lloc de buscar....una paraula que els identifiqui, i en la part de la dreta de la pàgina apareix una llista amb tots els projectes que s’ajusten a la informació introduïda. P. ex. per a veure els projectes que hi ha en centres escolars amb el nom La Laguna, escrivim Laguna, polsem INTRO i obtenim una llista com la de la imatge.


També es pot fer una recerca avançada i filtrar amb més camps perquè el resultat estigui més d’acord amb els interessos de l’usuari.


Vegeu en pantalla completa



Idees

Quan canvies a la secció Idees, veuràs que no canvien la capçalera ni el peu de pàgina. Només en canvia el cos central.



Presentació

3.1 S'alternen 4 diapositives relacionades amb els blocs que apareixen en aquesta pàgina.

Per davall hi ha el cos central, que es divideix en diversos mòduls. En aquesta secció trobaràs idees per al teu futur projecte de col•laboració. Hi ha publicats tutorials d’eines TIC, activitats creatives i innovadores, entrevistes amb professors, idees de projecte per a portar a la pràctica dissenyades per equips pedagògics, articles recomanats útils per a la teva participació en eTwinning...


Mòduls

  • Eines TIC. Una sèrie d’articles sobre eines utilitzades pels professors i els alumnes en els seus projectes, algunes consideracions metodològiques i pedagògiques sobre l’ús, i un breu tutorial per a usar-les.


  • Perles. Es tracta de comentaris sobre una activitat o un grup petit d’activitats dins d’un projecte que destaquen sobre les altres i que són adaptables a altres projectes.


  • Entrevistes. Opinions de professors i alumnes participants en eTwinning, recollides en els seus propis centres, o en congressos i trobades.


  • Kits eTwinning. Son guies que expliquen pas a pas com portar a la pràctica amb èxit projectes eTwinning predefinits.


  • Recomanacions. Relació d’articles sobre diferents temes que ajuden a aconseguir un projecte de qualitat (com implicar els alumnes, per què és aconsellable la participació de la Direcció del centre escolar, la conveniència de fer una avaluació del projecte, trucs per a treure partit al TwinSpace...).

Vegeu en pantalla completa

Formació


Com en el cas de la pàgina Idees, el cos central és diferent de les dues pàgines anteriors i està distribuït en mòduls.



Presentació

4.1 S’alternen 4 diapositives amb informació relacionada amb Formació eTwinning: articles amb els aspectes més destacats sobre la participació i les ponències presentades en jornades, seminaris i congressos, com també els tallers impartits.


Mòduls

  • Videotutorials: llista de vídeos curts amb instruccions i indicacions sobre com registrar-se en eTwinning, l’escriptori del professor, la gestió del TwinSpace, els perfils i usuaris en el TwinSpace i les eines del Twinspace. Les eines d’eTwinning són senzilles, àgils i atractives i estan disponibles en les unitats posteriors d’aquest curs.

Nota: eTwinning està en desenvolupament i evolució continus, per tant, aquestes eines canviaran, milloraran la seva funcionalitat i augmentaran en nombre amb el temps.


  • Minitutorials. Documents i plantilles importants per al professor que ha iniciat un projecte; descripció pas a pas de diferents processos, documents de seguiment del projecte. Alguns són molt útils per a quan el projecte ha finalitzat o està en l’última fase.


  • Preguntes freqüents. Un repertori de les preguntes que amb més freqüència plantegen els professors en les adreces de correu d’assistència, asistencia@etwinning.es . Aquí trobaràs respostes ràpides i enllaços que t’aclariran els dubtes.


  • Trobades didàctiques: Les trobades didàctiques són activitats de formació organitzades pel SCA per a professors ja registrats en eTwinning, d’entre una i dues setmanes de durada, i dirigides per experts en els respectius camps. Es fan en diversos idiomes (castellà, francès, anglès, alemany), encara que el ventall de llengües s’anirà obrint gradualment). En la unitat 6 desenvoluparem aquest apartat. Participar en aquestes trobades és una oportunitat per a contactar amb professors amb idees afins a les teves, amb qui establir contactes i veure la disposició per dur a terme un projecte. En aquest mòdul es publiquen articles sobre les diferents trobades que han tingut lloc, es destaca el més important de cadascuna i també els enllaços d’interès.


  • Tallers de desenvolupament professional. Els tallers de desenvolupament professional estan dedicats als docents que volen aprendre més sobre eTwinning i desenvolupar millor les seves competències en la col•laboració europea utilitzant les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Reuneixen professionals de diferents països d’Europa perquè es posen en contacte entre ells i compartir experiències. Els tallers d’interconnexió i de recerca de socis per als professors europeus es desenvolupen al llarg de tot el curs escolar.
    Aquest mòdul reuneix els articles redactats per assistents a aquests tallers, recullen les idees més destacades, l’experiència adquirida, la repercussió en la pràctica docent, etc. Sens dubte, el que més valoren els participants és l’oportunitat de trobada real amb altres professors amb els quals iniciar contactes, intercanviar idees per a futurs projectes i bosquejar una idea de projecte. Les sessions de presa de contacte faciliten enormement la comunicació entre els futurs socis al llarg del projecte.

  • Últimes ponències i cursos. Són molts els docents que assisteixen i participen en jornades, congressos, trobades i expliquen la seva experiència en eTwinning. En aquest bloc trobaràs el més destacat d’aquesta participació (vídeo, presentació, eines noves...) i la seva repercussió pedagògica a l’aula.      


  • Curs eTwinning. Enllaç als materials del curs de formació en línia eTwinning 2.0. 


  • Ajuda. Es correspon amb les funcions que ja hem vist en la Capçalera-Contacte. Adreces de correu electrònic a la disposició dels docents perquè es comuniquin tant amb els membres del SNA com amb els representants eTwinning en cada Comunitat Autònoma.

Vegeu en pantalla completa

Important per als visitants del portal.


Una de les novetats més atractives d’aquest portal pel que fa a l’anterior és l’oportunitat que ofereix de participar en els continguts publicats, d’interactuar amb el Servei Nacional de Suport i els professors. Es poden introduir comentaris als articles, la qual cosa n’enriquirà en gran manera la informació, completarà i puntualitzarà els continguts i generarà una correspondència fluïda entre els participants, idees per a la resta…
N’hi ha prou que emplenis els camps en blanc que apareixen avall.
Escriure un comentari

Introdueix el teu nom i cognoms, la teva adreça de correu electrònic, el text, marca amb una X la casella immediatament inferior si vols rebre en la teva bústia de correu electrònic els comentaris que es facin a aquest article, indica el codi de seguretat/validació (si no entens el que et dóna per defecte, fes clic en refrescar fins que n’aparegui un que entenguis correctament) i finalment fes clic en ENVIAR. El comentari el rebrà el Servei Nacional de Suport i una vegada revisat, el publicarà. Participa!



Quan accedeixis a la pàgina en la qual apareix el contingut complet d’un article, en la part lateral dreta d’aquesta també apareixeran altres articles relacionats, com també la llista dels articles restants d’aquest mòdul.



Recorda que hi ha documentació a la qual es pot accedir des de més d’una icona/imatge i des de diferents seccions del portal.

Vegeu en pantalla completa



Tornar unitat 2 següent: Documents 2.b: Portal del Servei Central de Suport


Eines de l'usuari
Contacte
En altres llengües